- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Угријала мјесечина: Врели дани и вреле ноћи у Подгорици, пјевају цврчци и климе

CC0 / Pixabay / Зграда
Зграда - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
У Подгорици већ данима трају тропске температуре, па њени становници у шали кажу да је угријала и мјесечина, а да их ових дана не буде птице, јер се и оне крију од врућине, већ им цвркућу климе.
Метеоролог Бранко Мицев саопштио је да је у ноћи између 3. и 4. јула најнижа температура ваздуха у Подгорици била 27,6 степени, и то је рекордно најтоплије вече у посљедњих 73 године.
"Ноћас се температура није спустила испод 27,6 степени, дакле скоро 28 степени, а иначе по међународним критеријумима и стандардима ако се температура током ноћи не спусти испод 20 степени, та ноћ се проглашава тропском", рекао је Мицев.
Тропски дани су, појашњава, кад је температура изнад 30 степени.
"Данас ће, у овој сезони, бити 40. тропски дан на подручју главног града. Прошле године је укупно у сезони био 91 тропски дан, тако да жестоко идемо на обарања прошлогодишњег рекорда", рекао је Мицев.
Појашњава да смо ове године почетком јуна имали екстремно високе температуре: "Други дио јуна је такође био екстремно топао, имали смо високе температуре ваздуха па је на Жабљаку ове године јун био рекордно најтоплији"..казао је он.
Током дана подгоричке улице послије 15 часова и тргови буду празни, на околним апотекама мјерачи температуре редовно показују преко 40 Целзијуса, па до 50, што није реална слика.

Спас траже поред воде

Подгоричани бјеже, кад год могу ван града.
Поред Мораче млађи пар је извео своје љубимце, псе, и они тешко дишу. Младић онако кроз полуосмјех каже - толико је топло да се данима ни за руке не држимо...Чим зађе сунце Подгоричани се спуштају до ријеке, да ухвате мало свјежине. Ових врелих ноћи остаје се и до ситних сати.
Ко не оде на море, или до планине, може и до ријеке Цијевне, кажу да је овог љета достигла рекордних 24 степена, што није никада до сада забиљежено. Рибница, притока Мораче, која протиче кроз центар, већ неко вријеме је пресушила, Староподгоричани кажу да се може спавати док Рибница тече...
© Sputnik / Бобан НововићПресушила Рибница у Подгорици
Пресушила Рибница у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
Пресушила Рибница у Подгорици
Температуре мора на приморју већ обарају рекорде, па је у Будви забиљежено 27, 5 Целзујуса.

Завијали се у мокре чаршаве да се расхладе

Током високих температура, постоји урбана легенда да су поједини Староподгоричани, да би призвали сан, знали да сквасе чаршаве и да се умотају у њих и тако покушају да заспу, иако такав начин расхлађивања не би препоручио ниједан доктор.
Уместо мокрих чаршава сада се масовно користе клима уређаји.
“Више пута током врелих ноћи се пробудим, изађем на терасу да запалим цигарету, и слушам како климе различито раде. Имаш оних новијих, које као шуште, а неке старије као млин раде, толику буку стварају да и то смета човјеку. И тако слушам оркестар клима и цврчака, иста музика и ноћу и дању, док не помислим да сам се мало расхладио, па назад у кревет, дако ме сан превари”, прича за Спутњик Иван Милошевић и додаје да неодстатак сна надокнади током дана, кад испод климе заспи поподне. И њему су теже ноћи него врели дани, јер се тешко заспи на мокром јастуку.
“Смета ми и то што од јаре, када су температуре преко 36 Целзијуса, не можемо видјети ниједну планину око града, као да смо под стакленим звоном”, каже Милошевић.
Подгоричанка Марија Ивановић каже дотле да јој не сметају високе температуре, али јој смета клима, а сада су климе свуда упаљене, па се лако прехлади.
На питање како подноси тропске врућине Подгоричанин Баћко Милачић у шали каже за Спутњик да ће, ако смогне снаге, одговорити до октобра.
Додаје да је Црна Гора времеплов благослова и клетве....
“Од - сунце те гријало до - звијезда те спржила! Да нема друштвених мрежа, не бих ни осјетио колике су врућине. Потрошисмо животе о политици и времену. Једва чекам 30. август 2020 да опет кажем – освјежило“, наставља у истом тону Милачић.
Пошто живи у кући и има велико двориште, што јесте предност у односу на стан, има великог руског хрта, који ових дана дише као двотактол, али бар, како иронично примјећује, има среће што је за сада пас избјегао санкције...

Кад упече бетон у новим стамбеним блоковима

Не мали број Подгоричана за све топлија љета криви и изградњу читавих нових стамбених блокова. Таквог је мишљења и Подгоричанка Смиља Влаовић, која описује свој дан уз карактеристичан локални хумор.
“Буде ме голубови чим сване, а затим радници са три градилишта који са спратова бацају шалунге, арматуру, шут. Јастук јесте мокар од зноја, али захваљујући инвеститорима није колико би могао. Преко дана нема спавања исто захваљујући инвеститору. Климу не палим, јер не смијем због кичме, расхлађујем се мислима да се тако детоксикујем и лијечим реуму, јер пара за бању немам, вјерујем опет захваљујући неком инвеститору. Предвече пођем у потрагу за ваздухом, бициклом или пјешке, обезнаним се од неуспјешне потраге јер су инвеститори почупали дрвеће и посадили зграде. Кад дођем, истуширам се хладном водом, од читања нема ништа, јер мозак је једино способан да се онесвијести и сања инвеститора и очекује јутарње њежно буђење и још један дневни циклус, па још један, па још један...”, тврди Влаовићева.
Што се тиче ноћи у којој је забиљежен температурни рекорд, она каже да ју је „схватила изазовно“:
“Размишљала сам да ли висока ноћна температура може акумулирати за најављене дане када неће бити струје, ни гријања”, поручује ова Подгоричанка.
Подгоричанин Милан Марковић каже да се надмудрује са врућином читав живот, али да му и све више смета.
“Навучем ролетне, завјесе, мркли мрак у стану, клима ради, тачно ти на кости удара, главобољу изазива, је кренем вани, дочека ме врелине, кратко се задржим, па назад у стан, Кад падне ноћ, виркам када да подгнем ролетне. Када их подигнем, и послије десет навечер, нагрне она врућина, џаба сам их спуштао. Чујем да су у неком аустралијском граду власти донијеле одлуку да кола не пале свијетла током дана и да је то смањило дневне температуре. И то треба покушати, све што се може. Било је оних копји су заговарали да се засади до 50 до 100 садница и а би то смањило температуру у граду током љета. Наше градске власти су кренуле супротном методом, шире се стамбени квартови, али то не снижава температуру”, каже Марковић.
Дакле, од лавора, па до мора и планина, сви Подгоричани покушавају да се боре против есктремних врућина на различите начине, које сваког љета руше нове рекорде.
Ако оставимо шалу на страну, доктори упозоравају да грађани морају избјегавати излазак ван кућа и станова у најтоплијем дијелу дана и да, ако излазе, увијек морају са собом носитити воду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала