- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Упозорење метеоролога: Стиже невреме, оркански ветар, снажно електрично пражњење

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICНевреме у Београду
Невреме у Београду  - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
У Србији су на снази упозорења Републичког хидрометеоролошког завода због екстремно високих температура и појаве временских непогода које ће захватити поједине делове земље, а цела Србија је у наранџастом метеоаларму, који упозорава на то да је време опасно.
Метеоролози и даље упозоравају на температуре у већини места и до 36 степени, али наводе почетак краткотрајних временских непогода, јаке пљускове са великом количином падавина за кратко време, јако и олујни ветар са највећом вероватноћом на северу Србије, западу и југозападу.
„Данас постоји велика вероватноћа да од средине дана па све касно увече над великом делом региона буде снажних грмљавинских пљускова и локалних временских непогода, који ће за кратко време доносити и преко 30 милиметара талога, снажно електрично пражњење, појаву олујног и орканског ветра на кратко као и појаву града“, написао је прогностичар Марко Чубрило на Фејсбуку.

Упозорење РХМЗ

И Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) на свом званичном сајту има два упозорења, једно за веома топло време - до 36 степени, али и на невреме:
„Данас у другом делу дана локално су могуће краткотрајне временске непогоде - јак пљусак са великом количином падавина за кратко време, град, јак и олујни ветар, са највећом вероватноћом на северу, западу и југозападу Србије“, упозорава РХМЗ.
Од среде 6. јула може се очекивати осетни пад температуре, а до тада треба бити на опрезу.

Топлотном таласу одбројани сати

Ђорђе Ђурић, метеоролог, каже да су топлотном таласу одбројани сати, да следи погоршање времена, уз пљускове са грмљавином, олује и освежење, а већ сутра нам се враћа сунце, а од петка можемо очекивати јаче захлађење.
„Са југозапада нам и даље пристиже врела ваздушна маса, пореклом са севера Африке. Топлотни талас потрајаће у Србији још данас. Јучерашњи дан донео је Србији 37 степени, Београду 35, а у Београду је забележена још једна у низу тропска ноћ и минимална температура није се спуштала испод 23 степена. И уторак сунчано и веома топло, уз слаб југоисточни ветар, а максимална температура биће од 32 до 38 степени, у Београду до 36“, каже Ђурић.
После подне до северозападних и западних, а крајем дана и током вечери и до осталих предела Србије очекује се продор хладног фронта са кишом, пљусковима и грмљавином, уз скретање ветра на јак северозападни, који ће при продору фронта бити пролазно и веома јак.
„Доток хладније ваздушне масе из области Алпа изнад веома топле подлоге нашег подручја, условиће да атмосфера одреагује веома бурно, па ће бити услова и за грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима, при чему би у веома кратком временском интервалу могло да падне и преко 30 милиметара кише по квадратном метру“,каже Ђорђе Ђурић и додаје да је највећа шанса за олује очекује се у северним, централним и западним пределима Србије и на подручју Београда.
Продор хладног фронта донеће и прилив свежије ваздушне масе.
Овај хладни фронт врло брзо ће се премештати даље ка истоку, тако да ће он у среду бити источније од Србије, па се падавине очекују још током јутра и дела преподнева у источним и југоисточним пределима Србије, док ће у осталим пределима Србије бити претежно сунчано, уз појачан северозападни ветар. Максимална температура биће од 27 до 31 степен, у Београду до 30.

Захлађење у четвртак и петак

У четвртак ће бити сунчано и топло. Максимална температура биће од 28 до 32, у Београду до 30 степени.
Крајем дана у северозападним, а у петак и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење и захлађење са кишом, пљусковима и грмљавином, а биће услова и за грмљавинске олује. Продор хладног фронта донеће прилив знатно хладније ваздушне масе, али и јак северозападни ветар. Максимална температура биће од 18 на западу до 28 степени на истоку Србије, у Београду до 20.
У суботу ће под утицајем висинског циклона, чији ће се центар налазити над југом Балкана, у Србији бити умерено до претежно облачно и свеже са кишом, пљусковима и грмљавином, док се обилније падавине очекују на југу и на истоку Србије.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICНевреме у Београду
Невреме у Београду  - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Невреме у Београду
На северу и северозападу биће углавном суво. Максимална температура биће од 18 на југоистоку до 25 степени на северозападу Србије, у Београду до 24.
У недељу на северу и на западу Србије биће сунчано, а на југу и на истоку умерено облачно. Максимална температура од 22 до 26 степени, у Београду до 27. Током викенда ће дувати и умерен до јак северозападни ветар.
„Према тренутним прогнозама, током већег дела следеће седмице наставиће се веома угодно и пријатно време, уз максималне температуре испод 30 степени и уз минималне испод 20 степени. Таква временска ситуација задржала би се до средине месеца, а отопљење би уследило од 16. јула и тада би наступио следећи топлотни талас, уз веома високе температуре“, закључује метеоролог, преноси „Блиц“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала