- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ЦЕРН открива космичке тајне - Поново се покреће Велики хадронски сударач /видео/

© Flickr / UCI UC IrvineЦЕРН
ЦЕРН - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
ЦЕРН поново покреће велики акцелератор честица, Хадронски сударач, како би покушали да открију космичке непознанице попут тамне материје.
Пре десет година, научници су успели да открију честицу Хигсовог бизона и помогну у разумевању нашег универзума помоћу Великог Хадронског сударача. Поново су то урадили 2018. године, остварујући нове увиде о протонима.
„Ово је честица која нам је одговорила на нека питања и отворила многа друга наводи др Сара Демерс, професор физике на Универзитету Јејл.
Честица Хигсовог бозона је први пут примећена када су научници из Европског центра за нуклеарна истраживања окретали и разбијали честице близу брзине светлости. То су урадили користећи највећи и најмоћнији акцелератор честица на свету — Велики хадронски сударач.
Од 1964. године, физичари су теоретисали да ова честица постоји, али је било потребно скоро 50 година да се пронађу докази.
Научници верују да је Хигсово поље формирано десети део милијарде секунде након Великог праска и да се без њега не би појавиле звезде, планете и живот.
Докази о постојању Хигсовог бозона били су велика прекретница у фундаменталној физици, а др Франсоа Енглерт и др Питер Хигс добили су Нобелову награду за физику. Упркос научним достигнућима, рад на разумевању како универзум функционише је далеко од завршетка.
Данас ће поново покренути акцелератор , али ће овог пута утростручити податке, одржавајући интензивне зраке дуже како би се омогућило више анализа.
„Мора да буде више и интензивније јер не можемо да објаснимо толико ствари које су око нас“, рекала је Демерсова.
„Нешто заиста велико недостаје, а када је реч о стварно великом, говоримо о 96 одсто заиста великог универзума.
Научници пре свега мисле на тамну материју, тамну енергију која подстиче убрзано ширење универзума.
„Проналажење одговора на ова и друга интригантна питања не само да ће унапредити наше разумевање универзума у ​​најмањим размерама, већ ће такође помоћи да се открију неке од највећих мистерија универзума у ​​целини, као што је како је постало такво какво јесте и каква би могла бити његова коначна судбина“, наводи се у саопштењу ЦЕРН-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала