- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Жена из Пожаревца заражена вирусом Западног Нила

CC0 / Рixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
Пратите нас
У Општој болници у Пожаревцу хоспитализована је жена (46) из места Набрђе код тог града, код које је идентификован вирус Западног Нила, који се преноси са комараца на човека.
Она је у добром општем стању и чека се потврда присуства вируса и у другом узорку узетом од те пацијенткиње, објављено је на сајту града Пожаревца.
Због тога, а и на основу информације о идентификовању присуства вируса у јединкама комараца на подручју Набрђа, Штаб за ванредне ситуације Пожаревца донео је закључак о предузимању мера на сузбијању комараца на територији тог града.
Тако ће вечерас бити спроведена дезинсекција на подручју Набрђа, док ће у наредним данима третман бити извршен и на подручју целог Пожаревца.
Иначе, вирус Западног Нила присутан је у Србији од 2012. године и у 90 одсто случајева пролази без симптома и знакова болести.
Како се наводи, заражени комарци искључиво вирус преносе на потомке и на човека, а пренос вируса између две особе није могућ контактом.
Зато Институт „Батут“ грађанима препоручује да користе спрејеве против комараца на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, носе одећу дугих рукава и ногавица, светле боје, комотну, као и да избегавају боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца — у сумрак и у зору.
Препорука је и да се користе заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, ако је могуће, треба боравити у климатизованим просторима, избегавати подручја са великим бројем инсеката, попут шума и мочвара.
Такође, требало би најмање једном недељно испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки, уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала