- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цетињани прете блокадом саобраћаја ако влада потпише Темељни уговор

Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Група грађана Цетиња прети блокадом саобраћаја у Црној Гори, ако влада не одустане од потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) у форми која је већ представљена јавности, јер, како тврде, тим документом се „поништава прошлост и будућност Црне Горе“.
Цетињани су најоштрији противници потписивања Темељног уговора СПЦ, као што су били и против устоличења митрополита црногорског приморског Јоаникија у Цетињском манастиру септембра прошле године, када су организовали дводневне протесте.
Они Јоаникија сматрају представником туђинске цркве на трону Св. Петра Цетињскога и, како тврде „извршиоцем“ председника Србије Александра Вучића, са задатком да црногорске цркве и манастире, као и осталу православну сакралну баштину предају у власништво „Цркве Србије", како називају СПЦ.
У саопштењу Група грађана Цетиња, које преноси подгоричка Побједа, наводи се, између осталог, да премијер Дритан Абазовић са, како тврде, „својим партнерима из великосрпскога четничког блока ради на поништавању наше прошлости и уништењу наше будућности“.
Они су позвали, како наводе, „велеиздајничку владу“ у Подгорици да одустане од „злога наума јер Црна Гора на то неће пристати“.
А ако до потписивања Темељног уговора дође, позивају грађане Црне Горе да тога дана блокирају све важније саобраћајнице у Црној Гори.
„Мирним отпором пошаљимо упозорење да на капитулацију нећемо пристати! Као што нас ни багерима, сузавцима, пендрецима и мецима нису могли наћерати да прихватимо Јована Мићовића за свога митрополита, тако нас неће наћерати да зажмуримо пред капитулацијом коју срамотни велеиздајник Абазовић најављује“, наводи се у саопштењу, пренела је Побједа.
Влада Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
РЕГИОН
Влада Црне Горе у петак гласа о Темељном уговору са СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала