- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Горак укус омиљене летње посластице: Епидемија листерије у Америци, једна особа преминула

© Flickr / jenСладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Симптоми, који укључују грозницу, дијареју, болове у мишићима и конвулзије, обично почињу до четири недеље након конзумирања хране у којој је ова бактерија
Компанија за производњу сладоледа на Флориди повезана је са епидемијом листерије која је довела до смртног исхода најмање једне особе, а од које су такође оболеле 22 особе у 10 савезних држава САД, саопштили су Центри за контролу и превенцију болести.
Људи су, наиме, пријавили симптоме инфекције листеријом од јануара 2021. до прошлог месеца, за које је владина агенција ЦДЦ рекла да су повезани са сладоледом који продаје „Биг Олаф Кримери“.
Компанија своје производе продаје само на Флориди, где је већина људи оболела, а већи део оних који су се заразили - били су на Флориди непосредно пре добијања симптома.
Људи су, потом, пријавили симптоме у Колораду, Џорџији, Илиноису, Канзасу, Масачусетсу, Минесоти, Њу Џерсију, Њујорку и Пенсилванији. Особа која је умрла је из Илиноиса, саопштио је ЦДЦ, и додао да је листерија погодила особе узраста од мање од годину дана старости до 92 године, пише WSЈ.
Оно што је узнемиравајуће јесте чињеница да је међу зараженима било пет трудница, а једна од њих је изгубила бебу услед заражавања листеријом. У питању је бактерија која може да контаминира храну и изазове озбиљне болести, првенствено код људи са компромитованим имунитетом.
Симптоми, који укључују грозницу, дијареју, болове у мишићима и конвулзије, обично почињу до четири недеље након конзумирања хране у којој има листерије. Око 1.600 људи сваке године оболи од листерије у САД, наводи ЦДЦ.
„Биг Олаф Кримери“, са седиштем у Сарасоти, у петак је наложио трговцима да престану с продајом њихових производа, а Центри за контролу и превенцију болести су рекли да свако ко је имао ове сладоледе код куће - треба да их баци.
Спорне посластице се углавном продају у продавницама сладоледа на Флориди, укључујући и једну у хотелу, наводи се на веб страници компаније. ФДА је у уторак саопштила да је упозната са истрагом и да је доступна да помогне властима Флориде, док је поменута компанија навела да „није јасно зашто се помиње и циља само „Биг Олаф““.
Позивају се и на изјаву ЦДЦ-а у којој се каже да се шест од 17 људи које је агенција интервјуисала сећају да су јели сладолед који је могла да направи компанија. „Ништа није доказано“, наводе, преноси „Телеграф бизнис“.
Иначе, у периоду од 2010. до 2020. године, у САД је забележено 78 епидемија листерије, која је узроковала 128 смртних случајева и 788 болести код људи. У децембру прошле године, компанија „Фреш Експрес“ је опозвала неке од својих претходно упакованих салата које су биле повезане са сојем листерије који је, опет, довео до смрти једне особе и заражавања најмање 10 других људи.
И „Блу Бел Кримерис ЛП“, један од највећих произвођача сладоледа у земљи, повукао је све своје производе након избијања листерије у периоду од 2010. до 2015. - када су од последица преминуле три особе, а десеторо људи је било хоспитализовано.
Министарство правосуђа казнило је ту компанију са више од 19 милиона долара у 2020, због испоруке контаминираних производа. Федерални тужиоци поднели су кривичну пријаву против бившег извршног директора „Блу Бела“ због шеме за прикривање проблема компаније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала