https://sputnikportal.rs/20220706/kad-skoci-temperatura-koju-hranu-treba-izbegavati-tokom-leta-1139564684.html
Кад скочи температура: Коју храну треба избегавати током лета
Кад скочи температура: Коју храну треба избегавати током лета
Sputnik Србија
Екстремне летње температуре могу да исцрпе организам тако да је јако важно које се намирнице конзумирају током дана. 06.07.2022, Sputnik Србија
2022-07-06T17:43+0200
2022-07-06T17:43+0200
2022-07-06T17:43+0200
друштво
магазин
стил живота
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/12/1125396378_0:0:3169:1784_1920x0_80_0_0_085d57098b9c7db7b049007997176081.jpg
Високе температуре не пријају људском телу и уједно су савршено место за размножавање микроорганизама што доводи и до честог кварења хране. Постоји и неколико намирница које брзо изазивају ситост, али и оних које су богате калоријама и не помажу у смањењу телесне температуре, већ је подижу.Ове намирнице сада треба избегавати:1. МесоМесо је извор масти и протеина, али оптерећује тело током летњих месеци. Месо је тешко сварљиво и током варења се ослобађа већа количина топлоте што се одражава и на укупну телесну температуру. Такође, уље и зачини који се користе за припрему меса чине да се током лета осећате тешко и надуто.2. Зачињена хранаДодавање зачина храни обогаћује укус и мирис, али није добар избор у летњој исхрани. Зачини попут љуте паприке, белог лука, ђумбира, семена сенфа, црног бибера, кима и цимета загревају тело и убрзавају метаболизам. Претерано зачињена храна током лета може да изазове врућине и ерупције на кожи.3. Плодови мораМорски плодови се брзо кваре ако нису правилно упаковани и ускладиштени, тако да њихово конзумирање може да доведе до тровања и тешких желудачних тегоба.4. Пржена хранаПржена храна попут меса, помфрита и рибе садржи пуно уља па се тешко вари и изазива осећај успорености и тежине. Штавише, прекомерно знојење током лета заједно са масном храном изазива појаву акни и бубуљица.5. Сладоледи са млекомИако би требало да буду освежење, сладоледи са млеком не спадају међу најбољу летњу храну јер повећавају телесну топлоту током варења. Такође, они се и лакше кваре.6. Чај и кафаТопли напици попут чаја и кафе повећавају топлоту у телу. Они су и диуретици па могу да изазову и дехидратацију. Кофеин загрева тело, што доводи до повећане учесталости здравствених проблема повезаних са топлотом.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/12/1125396378_125:0:2856:2048_1920x0_80_0_0_98ff58e041f7dd2b8bc8a571e29cb11c.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
магазин, стил живота
Кад скочи температура: Коју храну треба избегавати током лета
Екстремне летње температуре могу да исцрпе организам тако да је јако важно које се намирнице конзумирају током дана.
Високе температуре не пријају људском телу и уједно су савршено место за размножавање микроорганизама што доводи и до честог кварења хране. Постоји и неколико намирница које брзо изазивају ситост, али и оних које су богате калоријама и не помажу у смањењу телесне температуре, већ је подижу.
Ове намирнице сада треба избегавати:
Месо је извор масти и протеина, али оптерећује тело током летњих месеци. Месо је тешко сварљиво и током варења се ослобађа већа количина топлоте што се одражава и на укупну телесну температуру. Такође, уље и зачини који се користе за припрему меса чине да се током лета осећате тешко и надуто.
Додавање зачина храни обогаћује укус и мирис, али није добар избор у летњој исхрани. Зачини попут љуте паприке, белог лука, ђумбира, семена сенфа, црног бибера, кима и цимета загревају тело и убрзавају метаболизам. Претерано зачињена храна током лета може да изазове врућине и ерупције на кожи.
Морски плодови се брзо кваре ако нису правилно упаковани и ускладиштени, тако да њихово конзумирање може да доведе до тровања и тешких желудачних тегоба.
Пржена храна попут меса, помфрита и рибе садржи пуно уља па се тешко вари и изазива осећај успорености и тежине. Штавише, прекомерно знојење током лета заједно са масном храном изазива појаву акни и бубуљица.
Иако би требало да буду освежење, сладоледи са млеком не спадају међу најбољу летњу храну јер повећавају телесну топлоту током варења. Такође, они се и лакше кваре.
Топли напици попут чаја и кафе повећавају топлоту у телу. Они су и диуретици па могу да изазову и дехидратацију. Кофеин загрева тело, што доводи до повећане учесталости здравствених проблема повезаних са топлотом.