00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Александар Први Карађорђевић“
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кад скочи температура: Коју храну треба избегавати током лета

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМосковљани се расхлађују по врелом мајском дану
Московљани се расхлађују по врелом мајском дану - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Екстремне летње температуре могу да исцрпе организам тако да је јако важно које се намирнице конзумирају током дана.
Високе температуре не пријају људском телу и уједно су савршено место за размножавање микроорганизама што доводи и до честог кварења хране. Постоји и неколико намирница које брзо изазивају ситост, али и оних које су богате калоријама и не помажу у смањењу телесне температуре, већ је подижу.
Ове намирнице сада треба избегавати:

1. Месо

© Flickr / TheBusyBrainШницле
Шницле - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Шницле
Месо је извор масти и протеина, али оптерећује тело током летњих месеци. Месо је тешко сварљиво и током варења се ослобађа већа количина топлоте што се одражава и на укупну телесну температуру. Такође, уље и зачини који се користе за припрему меса чине да се током лета осећате тешко и надуто.

2. Зачињена храна

Додавање зачина храни обогаћује укус и мирис, али није добар избор у летњој исхрани. Зачини попут љуте паприке, белог лука, ђумбира, семена сенфа, црног бибера, кима и цимета загревају тело и убрзавају метаболизам. Претерано зачињена храна током лета може да изазове врућине и ерупције на кожи.
CC0 / Pixabay / Зачињено јело — илустрација
Зачињено јело — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Зачињено јело — илустрација

3. Плодови мора

© Фото : Оливера ИкодиновићПлодови мора
Плодови мора су главни састојак кухиње Приморског краја - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Плодови мора
Морски плодови се брзо кваре ако нису правилно упаковани и ускладиштени, тако да њихово конзумирање може да доведе до тровања и тешких желудачних тегоба.

4. Пржена храна

© Фото : PixabayБургер и помфрит
Бургер и помфрит - калорично, али да ли је и толико нездраво колико се прича - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Бургер и помфрит
Пржена храна попут меса, помфрита и рибе садржи пуно уља па се тешко вари и изазива осећај успорености и тежине. Штавише, прекомерно знојење током лета заједно са масном храном изазива појаву акни и бубуљица.

5. Сладоледи са млеком

CC0 / / Сладолед
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Сладолед
Иако би требало да буду освежење, сладоледи са млеком не спадају међу најбољу летњу храну јер повећавају телесну топлоту током варења. Такође, они се и лакше кваре.

6. Чај и кафа

© Depositphotos.com / 5PHЧај са лимуном, медом и ђумбиром
Чај са лимуном, медом и ђумбиром - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Чај са лимуном, медом и ђумбиром
Топли напици попут чаја и кафе повећавају топлоту у телу. Они су и диуретици па могу да изазову и дехидратацију. Кофеин загрева тело, што доводи до повећане учесталости здравствених проблема повезаних са топлотом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала