- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мапирано 25 одсто морског дна на Земљи

CC BY 2.0 / / Морско дно
Морско дно - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
У склопу иницијативе под називом „Сибед 2030“ досад је мапирано готово 25 посто морског дна на Земљи. Прецизније, пројект мапирања је тренутно на 23,4 посто, али је циљ иницијативе да се посао мапирања морског дна обави до 2030. године, односно за мање од осам година.
Пројект је део веће иницијативе „The Ocean Decade“, коју предводи УН, а ослања се углавном на добровољни допринос у виду података океанске топографије.
Рок мапирања комплетног морског дна на планети до 2030. године је могуће остварити захваљујући напретку технологије и већ доступних података. Само током прошле године је мапирано 9.841 милиона квадратних километара морског дна примарно отварањем архива, у односу на активне напоре мапирања.
Научници верују да ће прикупљање батиметријских података помоћи у бољем разумевању климатских промена и у напорима за очување океана. Мапирање океанског дна помаже и у откривању цунамија и других природних катастрофа.
Многи од кориштених података су већ постојали. Пројект се ослања на доприносе влада и компанија, али неки од њих још увек оклевају да отворе своје архиве из страха од одавања националних или пословних тајни, преноси портал Кликс.
Сви подаци ће бити доступни јавности путем интернета и ГЕБЦО глобалне мреже. Пре пројекта „Сибед 2030“ је било јавно доступно веома мало података добијених директним мапирањем. Већина батиметријских мерења се процењује помоћу очитавања сателитског висиномера, а та очитавања дају веома грубу представу о морском дну. Неки научници верују да би напори за проналазак несталог авиона „Малезија ерлајнса“ били успешнији захваљујући новијим и прецизнијим методама мапирања океанског дна.
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Земљино језгро мистериозно се клати напред-назад, утичући на дужину дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала