- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва позива Запад: Престаните да плашите свет измишљеном „хемијском претњом“ из Русије

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Москва позива политичке кругове западних земаља да престану да застрашују светску заједницу непостојећом „хемијском претњом“ из Русије, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Евроатлантски савезници, на челу са САД, поново демонстрирају политику, деструктивну по ОЗХО, усмерену на даљу политизацију активности те мултилатералне платформе. Разузданим нападима и неутемељеним оптужбама за кршење Конвенције о забрани хемијског оружја сада није изложена само Сирија, него и Русија. Поред раније изнетих инсинуација на тему 'случаја Скрипаљ' и тобожњег 'тровања' Алексеја Наваљног, сада су додате и оптужбе да се савезничке снаге Русије, ДНР и ЛНР, које извршавају задатке у оквиру специјалне војне операције на територији Украјине, наводно припремају да употребе токсичне хемикалије или хемијско оружје“, наводи се у коментару Захарове, објављеном поводом 100. седнице Извршног савета Организације за забрану хемијског оружја.

По њеним речима, у исто време готово свакодневно стижу поуздане информације о томе да „украјински фашистички екстремисти на југу и југоистоку Украјине припремају хемијске провокације и диверзије на објектима хемијске индустрије“.
„Упркос томе, Русију и даље оптужују да користи тему хемијског оружја за, како кажу, неосноване оптужбе кијевског режима чему је, заправо, и била посвећена нова антируска декларација која излази из оквира стварности и дипломатске етике, а коју је потписао већ познат списак земаља које чине евроатлантски савезници, њихови декларисани 'партнери' и просто – сателити“, констатовала је Захарова.

„Немогуће је не видети опасне последице ситуације када се кијевском режиму, у ствари, унапред опраштају било какви злочини, све до најгнуснијих, било са хемијским оружјем или опасним хемикалијама чије цурење може да доведе до масовне смрти људи и дуготрајном контаминацијом подручја“, истакла је портпаролка.

Према томе, како додаје, вишеструко расту ризици од најтежих ратних злочина, а „кривица за то ће у потпуности бити на онима који, игноришући своје обавезе према Конвенцији о забрани хемијског оружја, омогућавају развој догађаја Украјини по најгорем сценарију“.
„Позивамо политичке кругове западних земаља да престану да плаше светску заједницу непостојећом 'хемијском претњом' од стране Русије“, поручила је Захарова.
По њеним речима, Русија се и даље противи политизацији активности ОЗХО која се све више удаљава од своје првобитне намене као кључног инструмента за хемијско разоружање и неширење тог оружја.
Раније је стални представник Русије при ОЗХО Александар Шулгин рекао да је Москва упутила ноту техничком секретаријату ОЗХО у којој се наводи да Кијев припрема провокацију уз употребу отровних материја у термоелектрани у Николајевки.
Украјинска полиција - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РУСИЈА
Руска војска упозорава: Оружане снаге Украјине припремају нове провокације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала