- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Норвешка пристала да пропусти робу за руска насеља на Свалбарду

© Sputnik / Владимир ЧистяковСвалбард, Норвешка
Свалбард, Норвешка - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Власти Норвешке пристале су да пропусте робу за руска насеља на Свалбарду преко своје територије, саопштила је телевизија Ен-Ер-Ко, позивајући се на Министарство спољних послова Норвешке.
„Два контејнера са робом за Баренцбург налазе се на норвешком броду који плови ка Логниру (главни град Свалбарда)“, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Норвешке Ане Лунде.
Норвешки камиони су 2. јула преузели робу из Сторскога и превезли су је у Тромсе. Петог јула контејнери су утоварени на брод и биће достављени на Свалбард морским путем.
Како је прецизирала Лунде, задржавање робе није било повезано са покушајем да се обустави снабдевање Баренцбурга, него са санкцијама.
„Одржавали смо контакт са амбасадом у Ослу преко руског Министарства спољних послова и канцеларије гувернера Свалбарда. Драго нам је што се то питање позитивно решило. Надамо се да је драго и руској страни“, истакла је портпаролка.
Како је објаснила, одлука није повезана са тим што је у Москви покренуто питање о споразуму између Русије и Норвешке о разграничењу поморске територије и сарадњи у Баренцовом мору.
„Били смо окупирани тиме да се људима у Баренцбургу обезбеди све што је неопходно“, закључила је дипломата.
Са друге стране, генерални конзул Русије на Свалбарду Сергеј Гушчин рекао је Спутњику да ће убудуће робу за Баренцбург испоручивати, уместо руских, норвешки превозници којима за то није потребна дозвола власти.
Како је додао, послати контејнери ће стићи на Свалбард 8. јула, а ситуација са осталима ће се ускоро решити.
Двадесет тона хране и опреме за Баренцбург заустављено је крајем маја на контролном пункту Стурскуг између Норвешке и Русије. Норвешка је 29. јуна одбацила молбу Русије да изузме из санкција и пропусти робу за руско становништво на архипелагу Свалбард.
Норвешка,Ставангер - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Норвешка одбила да пропусти робу за руске рударе: Косачов оптужио Осло за кршење људских права
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала