- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови нереди у Скопљу: Избио сукоб са Албанцима, две особе упериле пиштоље у демонстранте /фото/

© AP Photo / Boris GrdanoskiДемонстрације у Скопљу
Демонстрације у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Протести опозиције против француског предлога за решавање проблема између Скопља и Софије у македонској престоници настављени су и данас. На Тргу Скендербег догодио се обрачун каменицама између демонстраната и групе Албанаца. Најмање две особе претиле пиштољима.
Протест је почео после још једних неуспешних консултација парламентарних странака у Собрању, након којих је лидер опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски оптужио владу да Северну Македонију води у амбис.
"Водили су егзибиционистичке преговоре уместо да се консултују с нама. Нећемо прихватити опцију која нас води у амбис", рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ, чиме је суштински почео нови протест опозиције у Скопљу.
Група демонстраната окупила се испред зграде македонске владе и затим кренула ка тргу Скендербег, где их је каменицама дочекала група Албанаца. После међусобног вређања и претњи, најмање две особе извадиле су пиштоље и окренуле их према демонстрантима.
Полиција је, некако, успела да раздвоји сукобљене стране, па су демонстранти, недуго затим, протест наставили испред Собрања, где је запаљен транспарент са сликама посланика владајуће коалиције, док је здање парламента гађано јајима.
Одмах после инцидената, Мицкоски је на Фејсбук поставио фотографију човека који је уперио пиштољ према демонстрантима, тврдећи да је "желео да га убије".
Готово истовремено, одлазећа бугарска министарка спољних послова Теодора Генчовска изразила је забринутост због реакција у Скопљу, наводећи да се влади у Скопљу "мора дозволити да народу објасни садржај пакета".
"Реакције у Северној Македонији су забрињавајуће за једну демократску државу", рекла је бугарска министарка.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала