- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Oткривена џиновска озонска рупа

CC0 / pixabay / Озонска рупа
Озонска рупа - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Озонска рупа, седам пута већа од антарктичке озонске рупе, тренутно се налази изнад тропских региона и постоји од ‘80-их година, према канадском истраживачу.
Научник са Универзитета Ватерло у Онтарију Ћинг-Бин Лу открио је велику озонску рупу која је траје целе године. Дефинисао је као област губитка озона више од 25 одсто у нижој стратосфери изнад тропских крајева. Дубина ове тропске озонске рупе је упоредива са дубином познате озонске рупе која се јавља у пролеће изнад Антарктика, док је њена површина око седам пута већа, пише портал „Сајенс дејли“
„Тропи чине половину површине планете и дом су око половине светске популације. Постојање тропске озонске рупе може изазвати велику глобалну забринутост“, рекао је Лу.
Средином седамдесетих, истраживања атмосфере су показала да би озонски омотач, који апсорбује већину сунчевог ултраљубичастог зрачења, могао бити осиромашен због индустријских хемикалија, првенствено хлорофлуороугљеника (CFCs).
Откриће озонске рупе на Антарктику 1985. потврдило је оштећење озона узроковано хлорофлуороугљеницима.
Иако су забране таквих хемикалија помогле у успоравању уништавања озонског омотача, докази сугеришу да то оштећење и даље постоји.
Тропи чине половину површине планете и дом су око половине светске популације“, рекао је професор Лу, истраживач на Одељењу за физику и астрономију и на одељењима за биологију и хемију на Универзитету Ватерло.

„Оштећење озонског омотача може довести до повећања приземног УВ зрачења, што може повећати ризик од рака коже и катаракте код људи, и ослабити људски имуни систем, смањити пољопривредну продуктивност и негативно утицати на осетљиве водене организме и екосистеме“, рекао је Лу.

Откриће озонске рупе која опстаје целе године изнад тропских крајева било је изненађење за научну заједницу, јер на основу постојећих конвенционалних фотохемијских модела њено постојање нико није претпостављао.
Њено постојање могло би да изазове озбиљне глобалне проблеме јер ће утицати на 50 одсто Земљине површине, коју настањује приближно половина светске популације.
Штавише, пошто је добро познато да губитак озона доводи до стратосферског хлађења, присуство тропске озонске рупе током целе године и сезонских поларних озонских рупа је еквивалентно формирању три „температурне рупе“ у земљиној нижој стратосфери.
„Откриће се заснива на претходним студијама механизма оштећења озонског омотача који је покренуо космичким зрацима (ЦРЕ) који смо првобитно предложили пре око две деценије“, рекао је професор Лу.
„Садашње откриће захтева даља пажљива истраживања оштећења озона, промене УВ зрачења, повећаног ризика од рака и других негативних ефеката на здравље и екосистеме у тропским регионима“, наглашава научник.
Јупитер - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Појео је планете“: Научници ближе сазнању од чега се састоји језгро Јупитера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала