- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Раритети повезани с историјом Крима на аукцији у Москви

CC BY-SA 3.0 / Tiia Monto / Воронцовски дворац, Крим
Воронцовски дворац, Крим - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Оригинални историјски раритети, који говоре о историји Крима од Тауриде до савременог доба и имају музејску вредност, биће понуђени на аукцији 13. јула у Москви. Међу најпопуларнијим лотовима је писмо кнеза Голицина и немачки метални показивач зоне борбених дејстава на Криму у време Великог отаџбинског рата.
„Аукцијска кућа '12 столица' одржаће аукцију 'Историја Крима: Од Тауриде до наших дана', на којој ће бити представљени култни избори књига, фотографија и предмета за свакодневну употребу, повезаних с Кримским ратом од 1853. до 1856. године, двема немачким окупацијама, расељавањима Кримских Татара и Караита, депортацијом Кримских Татара и њиховим повратком у домовину“, наведено је у саопштењу аукцијске куће.
Међу лотовима је и службено писмо кнеза Александра Голицина с његовим потписом, упућено јекатеринославском губернатору И. Х. Калагеорги о изградњи цркве у Судацкој долини, које потиче из 1819. године. Почетна цена лота је око 2.000 евра.
У аукцијском каталогу је представљен и морски пејзаж Михаила Алисова, ученика Ивана Ајвазовског, процењен такође на око 2.000 евра, а у понуди је и метални путоказ ка борбеној зони на Криму у време Великог отаџбинског рата.
У каталогу је представљен историјски извор догађаја у Кримском рату, чији је аутор енглески морнар који је учествовао у борбама. Реч је о рукописном дворском дневнику једне од знаменитих фрегата британске краљевске флоте „HMS Tribune“, који садржи сведочанства о догађајима од септембра 1853. до априла 1855. године. Почетна цена је око 12.000 евра.
На аукцији ће бити понуђен и албум фотографија виле „Сељам“ из прве деценије 20. века, бакарна посуда за воду, дело грчког мајстора Јаниде који је живео у Карасубазару 1943. године и разне друге драгоцености.
Учесници Међународног омладинског форума Дијалог култура: Русија - Балкан на Криму - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
РУСИЈА
Уједињени историјом, вером и језиком: Крим – место збора словенске омладине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала