- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска уништила два америчка система „Химарс“

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаПаљба из тактичких система ТОС-1А "Солцепјок" у зони специјалне војне операције
Паљба из тактичких система ТОС-1А Солцепјок у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
На територији Доњецке Народне Републике високопрецизиним ракетама уништена су два лансера америчких вишецевних ракетних система „Химарс“ и два складишта муниције за њих, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
У саопштењу се додаје да је руска авијација ликвидирала у Харкову до сто украјинских неонациста ударом привременог пункта дислокације.
Осим тога, Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су складиште ракетног и артиљеријског наоружања, у коме се налазило више од сто противтенковских ракетних система стране производње и 1,5 хиљада ракета различитог калибра.
Руски ловац Су-35 је у једном ваздушном боју оборио два хеликоптера Ми-24 и један авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у Николајевској области, истакао је портпарол Министарства.
Уништено је шест командних места, шест складишта наоружања и муниције, људства и војне технике Оружаних снага Украјине у 27 округа, вод вишецевног бацача ракета „Ураган“ и три вода артиљерије у ДНР и један вод система „Град“ у Николајевској области.
Високопрецизним оружјем уништена је радарска станица за навођење система ПВО С-300 и привремени положај страних плаћеника у Николајевској области.
Руски системи противваздушне одбране током протеклог дана оборили су украјински хеликоптер Ми-8 и 11 дронова у Николајевској, Харковској и Херсонској области, као и изнад ЛНР.
Осим тога, руска ПВО је пресрела девет украјинских балистичких ракета „Точка У“ у ДНР, ЛНР и Херсонској области, као и осам ракета из вишецевних бацача ракета у ЛНР, Харковској и Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 232 авиона, 137 хеликоптера, 1.462 беспилотне летелице, 353 противваздушна ракетна система, 3.915 тенкова и других оклопних борбених возила, 720 борбених возила за лансирне ракетне системе, 3.096 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 4.043 јединице специјалних војних возила, закључује се у саопштењу.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала