- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски суд привремено затвара терминал за извоз казахстанске нафте

© Sputnik / Виталий ТимкивСкладиште нафте Каспијског цевоводног конзорцијума
Складиште нафте Каспијског цевоводног конзорцијума - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Окружни суд у Новоросијску наложио је да „Каспијски цевоводни конзорцијум“ (КТК) обустави рад морског нафтног терминала на 30 дана након што су откривена кршења еколошких прописа, саопштено је Спутњику у конзорцијуму.
Како се наводи, након провере коју је наложила потпредседник Владе Русије Викторија Абрамченко у марту ради процене техничког стања опасних производних објеката компаније 'КТК-Р' и усклађености са еколошким захтевима приликом њиховог коришћења, руска Федерална служба за надзор у сфери саобраћаја (Ространснадзор) открила је неколико кршења у плану за реаговање на изливање нафте. Конзорцијуму је наложено да отклони недостатке до 30. новембра 2022. године.
„Упркос томе што рок за извршење налога истиче 30. новембра 2022. године, Јужна управа државног поморског и речног надзора 'Ространснадзора' обратила се Приморском окружном суду Новоросијска у Краснодарском крају са намером да се обустави рад на 90 дана. Одликом суда од 5. јула 2022. године захтеви 'Ространснадзора' делимично су испуњени: компанији 'КТК-Р' изречена је казна у виду административне обуставе рада на 30 дана“, саопштила је компанија.
Истиче се да „Каспијски цевоводни конзорцијум“ послује у законским оквирима Русије и да је принуђен да поштује одлуку суда.
Након тога се компанија обратила Приморском окружном суду Новоросијска са молбом да се обустави извршење одлуке о обустављању рада „КТК-Р“ на 30 дана.
Нафтоводни систем КТК је главна извозна рута за казахстанску нафту која чини преко 80 одсто укупне количине која се пумпа нафтоводом. Он повезује налазишта у западном Казахстану са руском обалом Црног мора одакле се нафта шаље танкерима преко поморског терминала. Капацитет нафтовода износи 67 милиона тона нафте годишње. Акционари компаније КТК су Русија (31 одсто), Казахстан (20,7 одсто) и стране компаније, попут америчких „Шеврон“ и „Мобил“ и италијанске „Ени“.
У међувремену је саопштено да је одјекнула експлозија на највећем казахстанском налазишту нафте Тенгиз у Атирауској области (на западу земље). Два радника су погинула, а тројица су повређена, саопштила је прес-служба полиције региона.
Обала у Новоросијску - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
РУСИЈА
И казахстанска нафта ће стизати у Европу са прекидима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала