https://sputnikportal.rs/20220706/srbiji-nedostaje-pet-miliona-svinja-godisnje-kako-uvoz-preusmeriti-u-organizovanu-domacu-proizvodnju-1139559606.html
Србији недостаје пет милиона свиња годишње, како увоз преусмерити у организовану домаћу производњу
Србији недостаје пет милиона свиња годишње, како увоз преусмерити у организовану домаћу производњу
Sputnik Србија
У Србији се не производи довољно свињског меса за потребе домаћег тржишта. Потребно је око пет милиона свиња годишње, а има их два милиона. Ненад Будимовић из... 06.07.2022, Sputnik Србија
2022-07-06T22:33+0200
2022-07-06T22:33+0200
2022-07-06T22:33+0200
србија – економија
економија
привреда и пољопривреда
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/32/32/323213_0:108:3000:1796_1920x0_80_0_0_1d71c8986f69e6a4f45a4b374dac055c.jpg
Свињарство је већ три године у кризи - 2019. године појавила се афричка куга, 2020. светска пандемија короне, а прошле је велики негативни утицај имало поскупљење основних протеинских хранива.Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе, истакао је за РТС да је производња свињског меса у Србији око 380.000 тона на годишњем нивоу и да то обезбеђује око пет милиона товних свиња.То је, наводи, око 90 посто самодовољности производње, што значи да Србији недостаје десет посто, јер то није само свеже месо него и оно које иде у прераду.Додаје да Србија увози свеже свињско месо за прераду и производњу трајних и полутрајних производа у кланичној индустрији. Свињско месо се увози из ЕУ и углавном око 70 посто из Шпаније, Немачке, Данске и Мађарске.Он указује да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у организовану домаћу производњу. Стратешки циљ је, указује он, да производња свиња буде рентабилна за фармере, кланичаре и трговце. Да та цена буде равноправно подељена на три дела и да зараду равноправно поделе.Каквог је квалитета свињско месо"Наше свињско месо је изузетног квалитета зато што компаније које послују у Србији производе изузетно квалитетну храну за животиње које дају квалитетно месо. Ми користимо генетски немодификоване биљке у исхрани животиња и то је посебан квалитет", нагласио је Будимовић.Што се тиче увезеног меса, он истиче да је сигурно да се оно контролише по правилима које налаже закон.Свињско месо је каже, од почетка кризе поскупело од 25 до 30 одсто, а на то су утицале цене између осталог енергије, заштитних средстава, минералних ђубрива, амбалаже, транспорта."Србија има довољно свега, има услове за производњу довољне количине кабасте и концентроване хране и то треба материјализовати", закључио је Будимовић.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/32/32/323213_232:0:2769:1903_1920x0_80_0_0_d7036044e2767f668e991d56347d1bf1.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија – економија, привреда и пољопривреда
србија – економија, привреда и пољопривреда
Србији недостаје пет милиона свиња годишње, како увоз преусмерити у организовану домаћу производњу
У Србији се не производи довољно свињског меса за потребе домаћег тржишта. Потребно је око пет милиона свиња годишње, а има их два милиона. Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије истиче да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у домаћу производњу.
Свињарство је већ три године у кризи - 2019. године појавила се афричка куга, 2020. светска пандемија короне, а прошле је велики негативни утицај имало поскупљење основних протеинских хранива.
Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе,
истакао је за РТС да је производња свињског меса у Србији око 380.000 тона на годишњем нивоу и да то обезбеђује око пет милиона товних свиња.
То је, наводи, око 90 посто самодовољности производње, што значи да Србији недостаје десет посто, јер то није само свеже месо него и оно које иде у прераду.
Додаје да Србија увози свеже свињско месо за прераду и производњу трајних и полутрајних производа у кланичној индустрији. Свињско месо се увози из ЕУ и углавном око 70 посто из Шпаније, Немачке, Данске и Мађарске.
Он указује да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у организовану домаћу производњу. Стратешки циљ је, указује он, да производња свиња буде рентабилна за фармере, кланичаре и трговце. Да та цена буде равноправно подељена на три дела и да зараду равноправно поделе.
"Ми смо упутили одређене иницијативе да се олакшају услови производње. Није све у подстицајима, подстицаји су добри и многи фармери кажу да би их се и одрекли када би се уредили односи у производњи", рекао је Будимовић.
Каквог је квалитета свињско месо
"Наше свињско месо је изузетног квалитета зато што компаније које послују у Србији производе изузетно квалитетну храну за животиње које дају квалитетно месо. Ми користимо генетски немодификоване биљке у исхрани животиња и то је посебан квалитет", нагласио је Будимовић.
Што се тиче увезеног меса, он истиче да је сигурно да се оно контролише по правилима које налаже закон.
Свињско месо је каже, од почетка кризе поскупело од 25 до 30 одсто, а на то су утицале цене између осталог енергије, заштитних средстава, минералних ђубрива, амбалаже, транспорта.
"Србија има довољно свега, има услове за производњу довољне количине кабасте и концентроване хране и то треба материјализовати", закључио је Будимовић.