- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

СЗО: Највиши степен узбуне због ширења мајмунских богиња

CC BY 4.0 / nursetogether / WHO World Health Organization website on Coronavirus pandemic COVID-19Светска здравствена организација
Светска здравствена организација - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Више од 6.000 случајева мајмунских богиња пријављено је из 58 земаља у актуелној епидемији, саопштила је Светска здравствена организација.
Ова агенција Уједињених нација сазваће поново састанак комитета који ће вероватно предложити проглашење епидемије изазване глобалном здравственом ситуацијом, преноси Ројтерс.
То би требало да доведе до највишег степена узбуне СЗО, чији се почетак очекује 18. јула или раније, рекао је генерални директор те организације УН Тедрос Гебрејесус на виртуелној конференцији за новинаре из Женеве.
Додаје се да је на претходном састанку 27. јуна, комитет одлучио да још није била ургентна здравствена ситуација у вези са епидемијом мајмунских богиња, иако се број случајева повећава како у афричким земљама у којима се обично шири, тако и другде у свету,
"И даље сам забринут због обима и ширења вируса по целом свету", рекао је Гебрејесус, додајући да недостатак тестирања значи да ће вероватно бити много више непријављених случајева.
Он је истакао да је око 80 одсто случајева забележено у Европи.
Ројтерс наводи да се мајмунске богиње, обично блага вирусна инфекција која изазива симптоме сличне грипу, шире светом од почетка маја, а стопа смртности у претходним епидемијама соја који се тренутно шири била је око један одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала