- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вјеровали или не: Како је реизабран градоначелник Подгорице

© Фото : Главни град ПодгорицаИван Вуковић
Иван Вуковић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Поновни избор Ивана Вуковића за градоначелника Подгорице, гласовима одборника којима је законом приписани четвoрогодишњи мандат чињеница је за Риплијеву рубрику „Вјеровали или не“, каже за Спутњик аналитичар Предраг Дрецун.
Скупштинска већина у Главном граду Црне Горе у уторак је реизабрала Ивана Вуковића за градоначелника, а опозиција је оспорила легалност и легитимност овога потеза.Опозициони одборници су напустити сједницу прије гласања.
Вуковић је легално могао бити градоначелник до 31.јула, када му је истицао мандат.
За њега су гласали одборници Демократске партије социјалиста (ДПС), Либералне партије (ЛП), Бошњачке странке и Социјалдемократа (СД), док представника опозиције није било у сали.
Према Статуту Главног града, члан 93, “Градоначелника бира Скупштина на вријеме од четири године, већином гласова укупног броја одборника”.
“Тим потезом је обесмишљена демократија као начин владања, јер се поставља питање оправданости организовања избора, обесмишљава Устав Црне Горе, подстичу се и други политички субјекти да направе слиčне прекршаје, јер нема Уставног суда да реагује на овакву одлуку и да је поништи. Ја очекујем реакцију оних који обављају мониторинг над политичким процесима у Црној Гори и овакав начин злоупотребе демократије не смије да се понавља”, коментарише Дрецун за Спутњик.
Веско Пејак из НВО Алтернатива каже за Спутњик да је избор Ивана Вуковића за новог носиоца листе за Подгорицу показатељ колико ДПС има малу кадровску дубину.
“ Од пораза 30. августа ДПС је у силазној путањи. Да их не одржавају нове партије на власти, њихови доскорашњи "противници", ДПС би нестао са политичке сцене. Ако у Подгорици не могу да нађу некога виспренијег и маштовитијег, то је знак да имају заиста озбиљне проблеме. У Даниловграду су на чело своје организације изабрали човјека са купљеном дипломом, колико смо ми информисани. Јасно је са ДПС има врло озбиљне кадровске проблеме. Имају и проблем да привуку нове људе јер не могу као некада са запошљавају без икаквог конкурса”, каже Пејак за Спутњик.

Милатовић: То је ругање демократији

Јаков Милатовић, бивши министар, изјавио је да је поновни нелегални избор Вуковића за градоначелника Подгорице акт ругања демократском праву грађана да након четири године бирају и буду бирани.
“Тај чин је такође противан члану 2. Устава Црне Горе који каже да се власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом не може успоставити нити признати. Овом уставном насиљу кумовале су усвојене допуне Закона о локалној самоуправи, за кога су гласали представници нове парламентарне већине. Дакле, док се актуелна Влада декларативно залаже за европске интеграције и деблокаду институција, у пракси, заједно са својом парламентарном већином, спроводи све мјере и доноси одлуке које додатно доприносе институционалном хаосу и безакоњу”, наводи Милатовић.
Додаје:"Овај чин представља огроман корак уназад у демократском развоју Црне Горе и враћа је у статус бесудне земље".

Даниловић: Вуковић је “подгријани градоначелник”

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић казао је да је смијурија то што је Иван Вуковић опет изабран за градоначелника Подгорице."Вуковић поново изабран за градоначелника Подгорице! Овако, без знака питања, икакве упитаности уопште, јављају и озбиљни медији!? Смијурија! Јад и биједа демократије! За каквог црног градоначелника? Изабран? Поново изабран", навео је Даниловић на свом Фејсбук профилу.
Како наводи, "нити је изабран, нити је поново изабран, нити је градоначелник".Сваку његову одлуку коју од сјутра потпише будућа већина у СО Главног града и нови градоначелник морају се, каже Даниловић, поништити.
"Да има и једног гласа разума у Влади морала би се након овога увести привремена управа до конституисања новог сазива? Ипак, како год, не очекујем ни тај један разуман глас. Очекујем, међутим, да данас "подгријаног градоначелника" Подгорице расхладимо у октобру, а онда и утврдимо колика је штета, у међувремену, направљена грађанима Подгорице. Замислите! Поново изабран од стране одборника којима сјутра истиче мандат? А онда је "подгријани градоначелник" подгријао своје одборнике и поново изабрао њих? Грађани би морали бити у делиријуму, потом", закључује Даниловић.
Гостујући синоћ на РТВ Никшић Даниловић је Вуковића назвао “подгријаним градоначелником”.

Исти сценарио и у Даниловграду

Клуб одборника Демократске Црне Горе у Скупштини општине (СО) Даниловград саопштио је данас да је ДПС-СД већина у СО Даниловград, дан пред истек њеног и мандата одборницима, на нелегалан начин изабрала предсједника Општине и дала сагласност на именовање два потпредсједника Општине.
Предсједник Општине Даниловград до наредних избора биће Бранко Бошковић, а потпредсједник Дарко Мрваљевић.
У јуну и јулу истичу мандати скупштинама општина и њиховим челницима у општинама Бијело Поље, Шавник, Плужине, Жабљак, Бар, Даниловград, Колашин, Пљевља и главни град Подгорица. Општине Будва и Тиват функционишу у принудној управи, а улогу локалног парламента је до избора преузео одбор повјереника који чине представници Владе и локалних управа.
Одлагањем избора дошло је до бројних правних недоумица, а пред Уставним судом су три иницијативе о оцјени уставности тог закона.
Посланички клуб Демократског фронта и НВО Центар за демократску транзицију (ЦДТ) су раније поднијели иницијативе Уставном суду, и оне су обједињене у један предмет који ће бити приоритетно разматран чим судија извјестилац буде спремио предлог. И НВО Акција за социјалну правду (АСП) поднијела је у сриједу Уставном суду иницијативу за оцјену уставности и законитости допуна Закона о локалној самоуправи, а њена предсједница Инес Мрдовић као физичко лице и уставну жалбу.
Избори у више општина одложени су одлуком нове парламентарне већине, уз објашњење да није примјерено да се у јуну мјесецу више пута излази на биралишта јер је у току туристичка сезона. Такође је као аргумент наведено и сугерисање Европске комисије и ОЕБС-а да се избори одржавају у једном дану како држава не би била у сталној изборној кампањи.
Уставни суд би требало да има седам судија. Њих бира Скупштина на 12 година, двотрећинском већином. Сада их има четири и у Скупштини траје процедура yа попуну његовог састава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала