- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Заступник Митрополије оштро о изјави Ђукановића: Њему је СПЦ и даље главни непријатељ

© Tanjug / HINA/DARIO GRZELJМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
Пратите нас
Пред гласање о Темељном уговору са СПЦ у Влади Црне Горе, најављено за петак, правни заступник Митрополије црногорско приморске, адвокат Далибор Каварић каже за Спутњик да скандалозни и готово неопажени наводи предсједника Мила Ђукановића показују да он СПЦ сматра још увјек за главног непријатеља и да му смета потписивање тог документа.
Каварић се огласио поводом изјаве Ђукановића на пословном форуму Црна Гора – Сан Марино, одржаном 5. јула, да је држава старији партнер у уговорном односу са сваком вјерском заједницом. “Ми би требало да покажемо добру вољу да потпишемо уговор, јер ми одређујемо правила. Свако ко жели да ради на овом простору, мора да поштује ову државу - то би требало да буде полазна тачка свих који се бавимо овом темом“, рекао је том приликом Ђукановић.
Према речима Каварића, оваква изјава представља “острашћени, богоборачки и недржавнички наступ”.
Адвокат истиче да Ђукановић у свом заносу, као у “старо, срећно вријеме цигара, нафте и свега и свачега, када је био бог”, заборавља да у уговорном праву држава није никакви „старији партнер“ у уговорном односу са сваком вјерском заједницом, већ само равноправна уговорна страна.
И то не само зато што је друга уговорна стана вјерска заједница која представља Бога и Цркву, већ зато што је према принципима облигационога права у уговорном односу држава, како објашњава Каварић, само једна од двије равноправне стране, јер у том правном послу држава не наступа са позиције ауторитета јавне и државне власти већ као равноправна уговорна страна и као гарант права и обавеза.
“Ђукановићеви наводи да је тај који треба да покаже „добру вољу и да закључи уговор са вјерском заједницом, наравно по његовим правилима, показују да се он издиже не само над државном и над вјерском заједницом већ и над самим Господом, очекујући да се он, попут Бога, некоме смилује да би му изашао у сусрет да закључи уговор, наравно, по његовим (Миловим) правилима.
Овакве изјаве неодољиво подсјећају и дио су истога, антихришћанскога, тракторскога и прогонитељскога духа, исказаног ријечима и дјелима прије 30.августа 2020. године”, примјећује Каварић.

Мило жели да „бачи Цркву на кољена“

Адвокат Митрополије критикује и речи предсједника Црне Горе да не би требало журити са процедуром усвајања уговора, “јер свака журба носи опасност од могућег тумачења да се нешто жели прикрити од јавности", што према његовом суду, буди непропорционално већу сумњу као и да нема разлога да се било шта скрива јер је Црна Гора суверена, независна, грађанска, европска, и цивилизована држава, која жели да уговорно уреди своје односе са вјерском заједницом, и да је логичан интерес јавности за та питања.
Кад каже да мисли да је јако важно да не збрза потписивање уговора, већ да пружи прилику свима у Црној Гори да кажу шта мисле на ту тему то је, сматра Каварић, у ствари нови покушај преваре, разводњавања, одуговлачења и компромитовања правнога оквира и односа са Црквом.
“Та његова велика државничка мудрост се већ очитовала и показала у преко 10 година преговарања, надмудривања и одуговлачења, чији је циљ био не да уреди односе са Црквом већ да их закомпликује, узнемири и да Цркву и светиње бачи на кољена, да их понизи, преукњижи и стави под своју контролу и по својој мјери и процјени”, подсјећа адвокат.
Како додаје, нејасно је ко је предсједнику и до сад бранио да ево преко 10 година од када се лукави и фингира преговоре и комуникацију са Црквом укључи те његове умне људе и стручњаке, који добро познају историјски контекст и право. Пресједник је, сматра Каварић у једноме заиста био искрен, а то је када поново небројено пута хули и клевета Цркву.
“Он искрено вјерује када каже: у овом случају имамо намјеру да потпишемо уговор са једним субјектом који доводи у питање највеће вриједности црногорскога друштва. То не значи да због тога не би требало потписати уговор, већ да би га требало потписати на начин за који ћемо сви бити сигурни да на оптималан начин штити интересе Црне Горе. На овај начин Ђукановић је у ствари поручио да је Црква и даље државни непријатељ број један, да по њему Црква доводи у питање највеће вриједности црногорскога друштва и да би зато са Црквом требало потписати уговор, али на начин да се поступа са посебним опрезом, и на начин на који ће он и његови богоборачки пријатељи бити сигурни да ће наћи „оптималан начин“ заштите Црне Гору од Цркве”, каже Каварић и иронично додаје да што је баби мило то јој се и снило.
Кад би било онако како Ђукановић снује, онда његова подршка потписивању Темељног уговора не би долазила у питање јер је она, истиче адвокат, много пута саопштена у јавности током посљедњих пар година.

Ђукановић крши и Устав

Каварић сматра да је предсједник Црне Горе истовремено показао елементарно незнање и непоштовање Устава и закона државе јер држава не наступа у уговору као власт већ као равноправан уговарач.
„Тиме што он покушава да намеће "правила" Цркви, показује да крши уставни принцип о одвојености цркве и државе (члан 14 Устава) и да не поштује аутономију вјерских заједница већ да покушава да он уређује вјерске заједнице. Ово потврђује да није одустао од ранијег наопаког наума да он ствара нове вјерске заједнице и да је остао вјеран и упоран у својој безбожној и антицрквеној борби и заблуди”, закључује Каварић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала