- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амбасадорка Србије у Британији о оставци Џонсона: Овде влада хаос, велики пад животног стандарда

© AP Photo / Kirsty WigglesworthПрипадник британске полиције испред Даунинг стрита 10, седишта британског премијера
Припадник британске полиције испред Даунинг стрита 10, седишта британског премијера - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Амбасадорка Србије у Великој Британији оценила да је разлог дубоке кризе владе британског премијера Бориса Џонсона велики пад животног стандарда грађана.
"Цене енергената су нагло скочиле, бензин је 1,91 фунта а дизела 1,99 фунти по литру, рачуни за струју и гас у априлу су повећани за 54 одсто, уз најаву да ће у октобру бити ново поскупљење од 27 процената. То је повећање до око 700 фунти годишње по домаћинству", казала је амбасадорка Александра Јоксимовић.
Навела је да је британска централна банка, у покушају да смири инфлацију, од децембра прошле године до јуна ове, подигла каматну стопу на 1,25 процентних поена, са најавом да би могла бити подигнута за још 0,5 одсто.
Амбасадорка је оценила да је ситуација у транспопртном сектору тренутно веома тешка, пренсои Б92.
"У Британији влада саобраћајни хаос, пре свега због штрајка железничара који још траје, а драстична је ситуација и са авиосабораћајем, односно са аеродромима и авиокомпнијама. Вест од јуче је да ће 'Бритиш ервејз' обуставити 10.000 летова до октобра, 'Изи џет' има такође велике проблеме и њихови летови су константно под знаком питања", навела је Јоксимовићева.
Амбасадорка је објаснила да је током пандемије велики број радника отпуштен у покушају да се финансијски очувају компаније и сада није могуће у кратком времену вратити на посао земаљско и летачко собље.
"Зато се дешава да у авионе нема ко да унесе и из њих изнесе пртљаг. Зато се отказују летови, јер аеродроми не могу да обезбеде земаљску логистику за њих", прецизирала је Јоксимовићева.
Истакла је да велики број туриста не зна хоће ли њихови летови да буду реализовани и да се свакодневно дешава да неко крене на пут, али не стигне до свог одредишта, а нема заменских летова.
"Било је и отказаних летова 'Ер Србије', а на некима од њих није било могуће унети ништа осим ручног пртљага због недостатка аеродромског особља", рекла је амбасадорка Србије у Лондону.
Оценила је да је због кризе Џонсонове владе у току надметање за новог лидера Конзервативне странке, јер премијер мора да буде најпре изабран за председника Торијеваца.
Амбасадорка Јоксимовић сматра да у актуелној политичкој ситуацији није извесно да ли ће се криза разрешити тако што ће конзервативци успети да формирају нову владу, или ће бити расписани нови избори, али да како год решење буде, следећа влада ће морати да буде стабилна и да има озбиљан економски план.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала