- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски премијер поново на мети критика: Влада неодговорно приступила проблему испорука гаса

© Sputnik / Лола ЂорђевићБугарски премијер Кирил Петков
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Влада премијера Бугарске Кирила Петкова неодговорно је приступила проблему са испорукама гаса, а нова Влада, коју сада покушава да формира владајућа коалиција, тешко да ће успети да изведе земљу из кризе, изјавио је бивши премијер, посланик Европског парламента Сергеј Станишев.
Станишев је критиковао потпредседника Владе Асена Василева који је још у марту објавио да Бугарска не намерава да настави преговоре са „Гаспромом“ о продужетку уговора који истиче крајем 2022. године.
„Диверсификација – то је добро, добро је имати поуздане испоруке, али ако ниси обезбедио алтернативу, крајње је неодговорно говорити такве ствари“, рекао је Станишев за Бугарски национални радио.
Он је истакао да је владајућа странка „Наставићемо са променама“ само учврстила поделу јавности на русофиле и русофобе. Међутим, по речима Станишева, Влада Петкова требало је да делује пре свега са становишта заштите интереса Бугарске, а не Русије или САД.
„Када се дешавају ствари попут протеривања руских дипломата, питам се, као прво, да ли је свима јасно да ће уследити последице и да ће врло вероватно затварање амбасаде Русије у Бугарској. Биће и других корака који ће нам задати веома озбиљан ударац са становишта економије“, оценио је бивши премијер.
Коментаришући ситуацију у Украјини, Станишев је истакао да тренутно „ни Русија ни Украјина не траже могућност за политичко решавање ситуације“.
„Поред тога, многи политичари на Западу говоре: 'Да, помагаћемо Украјини', али притом више не верују да испоруке оружја, ма какве оне биле, могу суштински да промене то која војска је јача. Упркос томе они настављају да говоре: 'Борите се скоро до последњег Украјинца'“, рекао је бивши премијер.
Прошле недеље Софија је објавила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
РУСИЈА
Председник Бугарске: Протеривање руских дипломата повећава ризик за нашу енергетику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала