Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„C&A Србија“ иде у стечај; Царина: Оштећен буџет за шест милиона евра

CC BY 2.0 / Stuart Caie / C&A продавница
C&A продавница - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Компанија „C&A Србија“, део холандског бренда робних кућа за одећу, прогласила је инсолвентност и покренула стечајни поступак, а Управа царина открила је да су службеници иностране модне компаније и једне шпедитерске фирме направили штету за државни буџет на основу неплаћених увозних дажбина у висини од најмање шест милиона евра.
„Након тога што је постала мета организоване царинске преваре непознатих починилаца, компанија C&A Србија нема други избор него да данас прогласи инсолвентност“, објавила је „C&A Србија“ на свом сајту.
У Управи царина речено је Танјугу да су прошле године открили злоупотребе које су годинама вршене тако што су службеници једне иностране модне компаније, заједно са службеницима једне шпедитерске фирме, злоупотребљавали печате и меморандуме ове две компаније.
„На тај начин, увозећи другу текстилну робу, направили су штету за државни буџет само на основу неплаћених увозних дажбина у висини од најмање шест милиона евра“, наводе из Управе царина.
Такође, Управа царина доставила је извештај са пратећом документацијом надлежним истражним органима.
У Управи кажу да немају сазнања да је у злоупотребама учествовао и неко од запослених из царинске службе, али да ће и то бити предмет истраге која је у току.
Напомињу да у складу са законом нису у могућности да износе податке о правним или физичким лицима до окончања прекршајног и евентуално кривичног поступка.
Медији су објавили да је „C&A“ шверцовао кинеску робу и да планирају да оду из Србије.
„C&A Србија“ је навела у саопштењу да су непознати починиоци систематично починили више од 300 преварних радњи којима се крше царински прописи Србије.
Како је наведено, ова одлука утиче на 14 продавница и око 135 запослених у Србији.
Такође, да је ситуација веома специфична и да се односи само на Србију.
„Овај развој догађаја ни на који начин се не тиче других тржишта на којима послује Ц&А. Компанија C&A Србија мета је организоване царинске преваре чији је починилац један од њених пословних партнера, као и други починиоци који су и даље непознати. Наведени починиоци систематично су обавили више од 300 радњи преварног увоза у периоду 2014-2021. године, злоупотребљавајући лого компаније C&A , погодности царинског статуса и овлашћења за заступање царинског представника компаније C&A у Србији“.
Компанија наводи да је кривично дело откривено у октобру 2021. када је компанија C&A први пут обавештена о том преварном увозу од стране царинских органа Републике Србије.
Након неколико месеци истраге и упркос доказима којима се учвршћује став да C&A Србија не треба да сноси последице тог кривичног дела, царински органи Србије заузели су став да је компанија „C&A Србија“ одговорна за плаћање царинских дажбина за робу која је декларисана у оквиру преварног увоза, навела је компанија.
Након темељне анализе ситуације, управљачки тим компаније C&A Србија закључио је да не може одговорно сносити ризике даљег оспоравања правне позиције коју заступају органи Републике Србије.

„С обзиром на финансијски опсег захтева усмерених против компаније C&A Србија, управљачки тим је био приморан да 5. јула прогласи инсолвентност. Даље поступке обрађиваће именовани стечајни управник“, наведено је у саопштењу компаније.

C&A је, са више од 1.300 продавница у 18 европских земаља и више од 25.000 запослених, један од водећих европских модних продаваца.
Продавница „Орсеј“ - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Познати модни бренд напушта Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала