- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Московљанка на мети провокација у Лондону: „Не знам што људи то раде, шта је сврха, поента?“ /видео/

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаЕлена Рибакина
Елена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Јелена Рибакина, рођена Московљанка која се тенисом бави под заставом Казахстана, пласирала се у полуфинале Вимблдона, турнира који је забранио руске и белоруске такмичаре, а после највећег успеха у каријери морала је да се суочи са провокативним питањима.
Јелена је рођена 1999. године у Москви, али је са 19 година прихватила позив Казахстана да промени држављанство, о чему је такође морала да говори.
„Није била лака одлука, тенис је скуп спорт, моји родитељи су били забринути због свега. Тада се све поклопило, Казахстан је тражио играче, ја сам тражила помоћ, веровали су у мене и пронашли смо се у доброј комбинацији“, навела је Рибакина.
Хајка на руске и белоруске тенисере је на овогодишњем Вимблдону достигла врхунац забраном такмичења, а Московљанка је, иако не носи руску заставу, трн у оку па је од ње било готово затражено да се одреди – да ли се осећа као Рускиња или као Казахстанка.
Јелена је доведена у потпуно непријатну ситуацију у којој је морала да „исцрпи“ највећег дипломату у себи.
„Тешко је то питање за мене. Ја сам рођена Рускиња, представљам Казахстан, играла сам за ту земљу на великим такмичењима, осећам подршку људи и доносим резултате који су добри за спорт у Казахстану и за мене је то, то. Кажем, тешко је питање које сте ми поставили“, истакла је Рибакина.
Сасвим сигурно је да би рођена Московљанка имала велике проблеме да је отворено и јасно рекла да се увек осећала и да ће се осећати Рускињом.
„Не видим чему то питање. То су могли да питају Бублика, Сашу Зверева, Анисимову. Има прегршт играча који су генетски припадници једног народа, али играју под другачијим заставама и пасошима. То је тотално малициозно питање, не знам зашто уопште то људи раде, шта је сврха, која је поента?“, прокоментарисао је коментатор Спорт клуба Иван Говедарица.
Али ту није био крај провокацијама – уследило је питање и о стању у Украјини, али и томе да ли се осетила угроженом када су Руси и Белоруси забрањени на Вимблдону.
„То није нешто што желите да чујете, они се баве спортом, сви желе да се такмиче, небитно је где су рођени, тешко ми је због њих. Надам се да ће следеће године све бити боље и наравно је да желим да се све то заврши што је пре могуће“, истакла је Рибакина.
Тренутно 23. тенисерка света у борби за финале састаће се са пет места боље пласираном румунском ривалком Симоном Халеп.
Елена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
СПОРТ
Московљанка преко Загрепчанке до полуфинала Вимблдона!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала