- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гас у Европи и даље поскупљује: Цена достигла скоро 2.000 долара за хиљаду кубика

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Цена гаса у Европи премашила је 1.950 долара за хиљаду кубних метара – први пут од 9. марта, сведоче подаци са лондонске берзе ИЦЕ.

Цена гаса за испоруку у августу (фјучерс уговори) на холандском чворишту ТТФ порасла је на 1950,2 долара за хиљаду кубних метара или 185 евра по мегават-сату.

Од почетка трговања, цена гаса је скочила за више од осам одсто.
На цену гаса утиче низ фактора. Раније је америчка компанија „Фрипорт ЛНГ“ саопштила да очекује да ће велики гасни терминал, након обуставе због пожара и експлозије у јуну, делимично наставити са радом тек почетком октобра. Капацитет предузећа „Фрипорт ЛНГ“ се процењује на 15 милиона тона течног природног гаса годишње, што је око 16 одсто укупног извоза САД.
На цену гаса утиче и смањење испорука из Русије, између осталог и гасоводом „Северни ток“. „Гаспром“ је средином јуна смањио испоруке гаса преко „Северног тока“, објаснивши то кашњењем у раду немачког „Сименса“, који због санкција Канаде према руској компанији не може да врати турбину из компресорске станице „Портова“ након ремонта. Због тога се гасоводом тренутно пумпа 40 одсто од максималног капацитета.
До приметног раста цена довео је и штрајк запослених у нафтној и гасној индустрији Норвешке – једне од највећих земаља добављача гаса у ЕУ.
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Немачки министар економије тражи од Канаде да „Гаспромову“ турбину уместо Русији, пошаље Немачкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала