- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Британска карма се зове Јелена

© AP Photo / Gerald HerbertЈелена Рибакина
Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Јелена Рибакина, тенисерка руског порекла, играће финале Вимблдона иако је играчима из Русије забрањено учешће не престижном Гренд слему. Млада Рибакина наступа под заставом Казахстана, али је родом из Москве, говори руски језик и дефинитивно је „ноћна мора“ Британцима који су учинили све како се управо руски не би чуо на Вимблдону.
Стигла је на Вимблдон као 23. тенисерка света којој се нису прогнозирале велике шансе за завршницу турнира јер је на трави ове године стизала само до другог кола.
Јелени Рибакини изгледа да се ипак свидела улога аутсајдера, а као рођена Московљанка имала је велику мотивацију да освети колеге којима је учешће на Вимблдону забрањено.
Када су Британци донели одлуку да не пусте Русе и Белорусе да се такмиче на трећем Гренд слему у години, вероватно нису веровали да ће се на турниру ипак наћи руско име и даће стићи чак до финала.
Рибакина је од првог кола блистала на терену! Најпре је савладала Коко Вандевеџ, затим Бјанку Андреску, а онда и Кинвен Зенг, Петру Мартић, да би тек против Ајле Томљановић изгубила први сет на турниру!
Прави изазов уследио је у полуфиналу, али га се пореклом руска тенисерка није уплашила. Пред њом се нашла Симона Халеп, шампионка Вимблдона из 2019. године која иако не игра на највишем нивоу била је једна од главних фавориткиња за трофеј.
Међутим, невероватно фуриозно је Рибакина ушла у тај меч и много лакше него што би се претпоставило изборила финале Вимблдона.
Не само да је Казахстану донела историју, јер та земља никада није имала представницу у финалу Гренд слема, већ је и осветила руске играче којима је била забрањено да кроче на лондонску траву.
Рибакина је под руском заставом играла од 2013. до 2018. године, што значи да је када је била јуниорска трећа тенисерка света наступала као Рускиња.
Одлуку у другом држављанству донела је како би била успешнија јер је у том тренутку Русија имала велики број играчица и Јелена није пронашла довољно простора за напредак.
Казахстан је тада препознао таленат и понудио новац како би Рибакина нашла пут успеха што се и догодило јер је Московљанка почетком године остварила најбољи ранг у каријери када је доспела на 12. место.
Иако не игра под заставом Русије, Јелена је емотивно поднела изостанак њених руских колега на Вимблдону, о чему јој је било тешко и да говори на конференцији.
„То није нешто што желите да чујете, они се баве спортом, сви желе да се такмиче, небитно је где су рођени, тешко ми је због њих. Надам се да ће следеће године све бити боље и наравно је да желим да се све то заврши што је пре могуће“, истакла је Рибакина.
Јелена је већ победила за себе, Казахстан и Русију, али би титула била права круна ове бајке коју у финалу завршава против Тунижанке Онс Жабур.
Руски ће изгледа ипак одзвањати Лондоном.
Рафаел Надал Тејлор Фриц - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СПОРТ
Надал је остао без трикова
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СПОРТ
Крај: Надал се повукао са Вимблдона
Елена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СПОРТ
Московљанка написала историју на Вимблдону – преко бивше шампионке до финала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала