Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Припремамо састанак Вучића и Куртија за јул

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Дошао сам у Приштину и Београд са идејом да састанак председника Александра Вучића и премијера Аљбина Куртија припремимо већ у јулу, јер сматрамо да осим нивоа главних преговарача који функционише, треба да се подигнемо на ниво лидера, изјавио је специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
Он је у интервјуу за најновији број магазина Недељник рекао да и код Вучића и код Куртија постоји расположење за тако нешто.
Осврћући се на разговоре у Бриселу од пре две недеље, којима представници Западног Балкана (ЗБ) листом нису били задовољни, истакао је да је важно да овде буде успешна регионална сарадња.
"Тешко је уверити европске лидере да сте спремни да функционишете у породици од 27, ако имате проблем у породици од шест", рекао је Лајчак.
Говорећи о све мањем евровцентризму у појединим земљама ЗБ, а посебно Србији, рекао је да за то постоји и одговорност Европске уније, пре свега зато што је процес проширења почела да посматра као техничку ствар.
С друге стране, указао је да и са Балкана види и чује да је само ЕУ одговорна.
"А није тако. Свака земља у региону има своје домаће задатке и зна шта још треба да испуни. Да кривимо Брисел - па, то неће да нас доведе у ЕУ. И тога треба да будемо свесни", рекао је Лајчак.
Упитан да ли пројекат Отворени Балкан (ОБ) види као показатељ да балканска породица може да функционише, одговорио је да ЕУ стоји на становишту да је регионална сарадња пожељна и добродошла.
Није крио да је у почетку било питања зашто је ОБ потребан када има већ довољно формата, али да се види ентузијазам земаља које учествују у њему и да је ЕУ спрема да га подржи.
"Имамо само два услова. Један је да тај пројекат буде инклузиван, да нико није искључен из њега, други - да све о чему се договара буде базирано на европским стандардима, да помаже на европском путу", навео је Лајчак.
Додао је да би било добро да се, уместо полемике, фокусирамо на конкретне резултате и да је овај пројекат, ако се покаже као користан. добродошао, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала