- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Матвијенко: Москва спремна на озбиљан одговор ако потраје забрана транзита робе у Калињинград

© Sputnik / Михаил ГоленковКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Председник Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко назвала је потез литванских власти да забране теретни транзит робе која је под санкцијама Европске уније у Калињинград крајњом непромишљеношћу, недопустивом у међународним односима. Такође је додала да Москва помно прати ситуацију и да је спремна на озбиљан одговор.

„У свом безакоњу већ долазе до крајности. Јасно је да су санкције против Русије потпуно нелегитимне и да немају ни основа ни правних норми. Али, увођење санкција на превоз робе из једног дела Русије у њен други део или његова контрола је крајња непромишљеност, недопустива у међународним односима“, објаснила је она.

Она је додала да Русија сматра да ће Виљнус укинути сва ограничења на транзит робе у Калињинград и да ће се ситуација регулисати, али и да је Москва спремна на озбиљан одговор.

„Упозорили смо Литванију и Европску унију о нашим могућим мерама, помно пратимо ситуацију и надамо се да ће, ипак, разум преовладати и да ће бити донете политичко-правне одлуке, које неће ометати превоз робе у Калињинград. Уздамо се у здрав разум, не бисмо желели да и ова ситуација прерасте у озбиљну конфронтацију. Али, ако такве мере не буду усвојене, и то без одлагања, бићемо принуђени да значајније реагујемо“, изјавила је Матвијенко на конференцији за медије.

Матвијенко је још истакла да ће одговор руских власти на забрану транзита бити осетан, и да је у току разматрање мера.
Претходно је губернатор Калињинградске области Антон Алиханов изјавио да би потпуна забрана увоза и извоза било какве робе преко балтичких земаља могла бити једна од могућих мера Русије као одговор на транзитна ограничења у ту област.
Раније је онлајн издање немачког „Шпигла“, позивајући се на своје изворе објавило да би блокада превоза робе у Калињинград који је увела Литванија ускоро могла да буде укинута на захтев Немачке.
Европска унија је обуставила теретни саобраћај из Русије у европске земље још почетком априла, али је превоз робе у Калињинградску област био изузет из тих ограничења. Забрана коју је касније увела Литванија односи се само на теретни транзит робе која је под санкцијама Европске уније. Литванска железница је обавестила Калињинградску железницу о томе да се од 18. јуна прекида превоз робе која је под санкцијама ЕУ.
Калињинградска област - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РУСИЈА
Русија не треба да брине за Калињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: ЕУ мора да укине блокаду Калињинграда или ће Русији бити „одрешене руке“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала