- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Наришкин: Планови Пољске о контроли над западом Украјине опасни за целу Европу

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин оценио је да су за целу Европу опасни планови Пољске да успостави контролу над западом Украјине. Ако Варшава буде отворила ту Пандорину кутију, никоме неће бити добро, упозорио је Наришкин.
„То је дефинитивно опасно. Опасно је за Украјину, опасно је за целу Европу. Ствар је у томе што на европском континенту постоји прилично много тачака на којима суседи ћутке претендују на територију суседних држава“, рекао је Наришкин новинарима након састанка с руководством КГБ-а Белорусије.
Према његовим речима, Спољнообавештајна служба Русије пажљиво прати оно што се догађа.
„Ако Пољска буде отворила ту Пандорину кутију, никоме неће бити добро. То је суштински начин да се додатно отежа ситуација на европском континенту и, наравно, да се смањи ниво међународне безбедности“, додао је Наришкин.
Он је прошле седмице упозорио на то да руководство Пољске анализира сценарије за де факто поделу Украјине и да су пољске власти уверене да ће САД и Велика Британија бити принуђене да подрже план за поделу Украјине.
Наришкин је раније говорио о томе да је реч о покушају Пољске да понови историјски „споразум“ након завршетка Првог светског рата, када је колективни Запад, оличен у силама Атанте, признао Варшави право да прво окупира део Украјине ради заштите становништва од „бољшевичке опасности“, а потом и да укључи те територије у састав пољске државе.

НАТО води хибридни рат против Русије и Белорусије

Наришкин је, такође, оценио да је након самита НАТО-а који је недавно одржан у Мадриду постало јасно да Алијанса води хибридни рат против Русије и Белорусије.
„Током самита НАТО-а у Мадриду, који је одржан недавно, може се рећи да су маске спале. За нас је очигледно да блок НАТО-а води хибридни рат и против Русије, и против нашег савезника – Републике Белорусије“, рекао је Наришкин.
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин говори на Конференцији о међународној безбедности у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Пољска разрађује сценарије за де факто поделу Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала