- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Објављена књига прича Михајла Пантића „Ниједна од седам“

© Фото : Уступљено Спутњику/FB Михајло Пантић - Mihajlo PantićИздавачка кућа Архипелаг објавила је нову књигу прича Михајла Пантића „Ниједна од седам“
Издавачка кућа Архипелаг објавила је нову књигу прича Михајла Пантића „Ниједна од седам“ - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Писац Михајло Пантић објавио је књигу прича „Ниједна од седам“, које су смештене у београдску и новобеоградску свакодневицу, саопштио је данас издавач „Архипелаг“.
„У просторном смислу то је круг од свакодневице новобеоградских блокова до тренутка када се јунаци, згађени светом и очајни због њега, спуштају у подземље, међу нишче и маргиналце“, каже се у саопштењу.
У првом делу књиге, која се појавила у едицији „Елементи“, претежно су новобеоградске и истовремено приче о љубави, а „Ниједна од седам“ доноси и циклус прича о маргиналцу Цибулки, односно о „људима с маргине, о „недоживљеном“ и „дехуманизованом животу“.
Циклус „Приче из свих џепова“ основним линијама приповедања, дијалогом са претходним причама, помињањем њихових јунака и општом атмосфером заокружује књигу и њене теме, као што су љубав, свакодневица, Нови Београд, маргина и неспоразум са светом.
Како је наведено, завршна прича „Пре времена чуда“ је „велики омаж Бориславу Пекићу и његовој књижевности“, и заокружује питање љубави у причама у књизи, „али и питање свакодневице, и питање маргиналности и одбачености“.
„Другачији језички ток приче ‘Пре времена чуда‘ прати њену библијску и пекићевску референцијалност, а на другој страни, то је прича која теме књиге ставља у ширу временску перспективу“, каже се у саопштењу.
Михајло Пантић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
Подкаст
Михајло Пантић: И у Борином Врању и у Новом Београду драма постојања је иста | Орбита културе
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала