Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Припадници Росу се повукли из Штрпца, нема ухапшених

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косово и Метохије
Припадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косово и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
Акција више од 30 припадника Росу у Штрпцу је завршена и полицајци су се повукли са својим возилима. Претресено је више локација, а из седишта привременог органа општине Штрпце, који ради у систему Владе Србије, изнета је документација, компјутери и друга опрема.
Акција, која је почела јутрос нешто пре седам часова, завршена је око поднева. Нико није ухапшен.
Председник општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је за РТС да, према информацијама које је добио, у судском налогу стоји да је у питању уклањање камера за видео-надзор, за које по том истом судском налогу гласи да су илегално постављене.
„Морам да нагласим да те камере нити су нелегално постављене, нити раде у последњих шест или седам година. О свему овоме су и надлежне институције на Косову биле обавештене“, рекао је Јевтић.
Он је истакао да акција дефинитивно има политичку позадину.
„Када вам долазе на Бадњи дан, када вам долазе данас када је сеоска слава Свети Јован, онда то њихово присуство има другачију поруку, да се народ застраши“, сматра Јевтић.
Јевтић је апеловао на представнике међународних институција да се престане са оваквим видом институционалне репресија над српским становништвом.
Претходно је Канцеларија за Косово и Метохију саопштила да је више од 30 припадника Росу упало у Штрпце под пуном опремом с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини.
„Блокирали су читаву општину, упали су у основну школу Шарски одред на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, упали су и претресали зграду Привременог органа одакле износе сву документацију и компјутере, упали су у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу, пењу се по бандерама одакле скидају надзорне камере које не раде више година“, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала