- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Прва берба свемирског грожђа 2023. године

CC0 / / Свемирска технологија – илустрација
Свемирска технологија – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Пратите нас
„Каберне“ и „мерло“ са садница које су провеле више од годину дана на Међународној свемирској станици биће претворен у експериментално вино, а прва берба заказан је за наредну годину.
Истраживачи који су својевремено послали боце вина „Петрус“ у космос како би истражили начин на који бестежинско стање делује на вино, са овим боцама су послали и саднице винове лозе, „мерлоа“ и „каберне совињона“.
Наредна фаза експеримента је берба грожђа са садница које су расле у космосу, преноси вински магазин „Вино и фино“.
Укупно 320 садница провело је у свемиру више од годину дана на Међународној свемирској станици у оквиру пројекта „Mis sion Wise“ у који је компанија „Space Cargo Unlimited“ укључила, поред других угледних партнера, и Институт за вино Универзитета у Бордоу.
Циљ пројекта је истраживање утицаја микрогравитације и екстремних услова на чокоте винове лозе.
Резултати полако пристижу, али већ у овој фази постоје индиције да таква винова лоза има већу отпорност на плесан и филоксеру, као и разлике у садржају полифенола у односу на саднице са Земље.
За следећу годину заказана је прва права берба грожђа са свемирских садница, уз прављење малих количина вина намењеног истраживању.
Слање нових садница у космос очекује се 2024. године.
Главни истраживач на пројекту Михаел Леберт рекао је да је одушевљен могућношћу да нам свемир помогне у стварању сорти винове лозе које су отпорније на климатске промене.
„Наравно да је потребно још много посла, али нас будућност веома узбуђује, нарочито када је у питању прва винарска берба грожђа из свемира“, рекао је Леберт.
Озонска рупа - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Oткривена џиновска озонска рупа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала