https://sputnikportal.rs/20220707/prva-berba-svemirskog-grozdja-2023-godine-1139599208.html
Прва берба свемирског грожђа 2023. године
Прва берба свемирског грожђа 2023. године
Sputnik Србија
„Каберне“ и „мерло“ са садница које су провеле више од годину дана на Међународној свемирској станици биће претворен у експериментално вино, а прва берба... 07.07.2022, Sputnik Србија
2022-07-07T23:00+0200
2022-07-07T23:00+0200
2022-07-07T23:00+0200
наука и технологија
наука и технологија
свемир
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/07/1139599064_0:448:2049:1600_1920x0_80_0_0_983e63306dee2e5e61db24dc7dcde5ce.jpg
Истраживачи који су својевремено послали боце вина „Петрус“ у космос како би истражили начин на који бестежинско стање делује на вино, са овим боцама су послали и саднице винове лозе, „мерлоа“ и „каберне совињона“.Наредна фаза експеримента је берба грожђа са садница које су расле у космосу, преноси вински магазин „Вино и фино“.Укупно 320 садница провело је у свемиру више од годину дана на Међународној свемирској станици у оквиру пројекта „Mis sion Wise“ у који је компанија „Space Cargo Unlimited“ укључила, поред других угледних партнера, и Институт за вино Универзитета у Бордоу.Циљ пројекта је истраживање утицаја микрогравитације и екстремних услова на чокоте винове лозе.Резултати полако пристижу, али већ у овој фази постоје индиције да таква винова лоза има већу отпорност на плесан и филоксеру, као и разлике у садржају полифенола у односу на саднице са Земље.За следећу годину заказана је прва права берба грожђа са свемирских садница, уз прављење малих количина вина намењеног истраживању.Слање нових садница у космос очекује се 2024. године.Главни истраживач на пројекту Михаел Леберт рекао је да је одушевљен могућношћу да нам свемир помогне у стварању сорти винове лозе које су отпорније на климатске промене.
https://sputnikportal.rs/20220706/otkrivena-dzinovska-ozonska-rupa-1139536908.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/07/1139599064_0:256:2049:1792_1920x0_80_0_0_e62fbb68b4217a21d5f4ab4cefc002e6.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, свемир, магазин
наука и технологија, свемир, магазин
Прва берба свемирског грожђа 2023. године
„Каберне“ и „мерло“ са садница које су провеле више од годину дана на Међународној свемирској станици биће претворен у експериментално вино, а прва берба заказан је за наредну годину.
Истраживачи који су својевремено послали боце вина „Петрус“ у космос како би истражили начин на који бестежинско стање делује на вино, са овим боцама су послали и саднице винове лозе, „мерлоа“ и „каберне совињона“.
Наредна фаза експеримента је берба грожђа са садница које су расле у космосу, преноси вински магазин „Вино и фино“.
Укупно 320 садница провело је у свемиру више од годину дана на Међународној свемирској станици у оквиру пројекта „Mis sion Wise“ у који је компанија „Space Cargo Unlimited“ укључила, поред других угледних партнера, и Институт за вино Универзитета у Бордоу.
Циљ пројекта је истраживање утицаја микрогравитације и екстремних услова на чокоте винове лозе.
Резултати полако пристижу, али већ у овој фази постоје индиције да таква винова лоза има већу отпорност на плесан и филоксеру, као и разлике у садржају полифенола у односу на саднице са Земље.
За следећу годину заказана је прва права берба грожђа са свемирских садница, уз прављење малих количина вина намењеног истраживању.
Слање нових садница у космос очекује се 2024. године.
Главни истраживач на пројекту Михаел Леберт рекао је да је одушевљен могућношћу да нам свемир помогне у стварању сорти винове лозе које су отпорније на климатске промене.
„Наравно да је потребно још много посла, али нас будућност веома узбуђује, нарочито када је у питању прва винарска берба грожђа из свемира“, рекао је Леберт.