Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасада Русије реаговала због смене декана Правног факултета у Новом Саду

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Русије и Србије
Заставе Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Амбасаде Русије у Србији реаговала је на одлуку о смени декана Правног факултета у Новом Саду проф. Др Бранислава Ристивојевића. Ристивојевић је рекао да је смењен због тога што је желео да успостави сарадњу са Русијом у области образовања.
Реаговање Амбасаде Руске Федерације у Србији преносимо у целости:
„Непријатно смо изненађени информацијама о околностима разрешења дужности 7. јула ове године декана Правног факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Бранислава Ристивојевића. Судећи по низу јавних коментара, разлог за смену господина Ристивојевића били су састанци које је координирао између студената факултета и сарадника Амбасаде Русије у Београду задужених за билатерални културни досије.
С тим у вези, Амбасада сматра неопходним да одговорно констатује да редовни контакти руских дипломата са представницима српских образовних институција свих нивоа немају скривену агенду. Теме, које се разматрају, односе се на развој научних и образовних размена, организовање наставе и стажирања о трошку руског државног буџета и на комерцијалној основи, као и промоцију руског језика и културе у Србији и српског језика и културе у Русији. Сматрамо да оваква сарадња, која има важну улогу у откривању интелектуалног и стваралачког потенцијала академских заједница Србије и Русије, у потпуности је у интересу обе земље. Сматрамо да је политизација ове области неприхватљива.
Клевете против господина Ристивојевића не могу се описати другачије него као злонамерна провокација. Садашња ситуација противречи не само логици обострано корисног руско-српског стратешког партнерства, већ и здравом разуму. Надамо се да ће правда бити поново успостављена.
Уверени смо да су покушаји „укидања Русије“ осуђени на пропаст како у нама братској Србији, тако и у свим другим земљама. Амбасада Русије у Београду ће и даље бити отворена за равноправну сарадњу са српским образовним институцијама“, саопштила је Амбасада Русије у Србији.
Бранислав Ристивојевић - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СРБИЈА
Смењен декан Правног факултета у Новом Саду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала