Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Још једна лицемерна провокација Приштине“: Нови покушај присвајања српског културног налеђа /фото/

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПриштина
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Министарство културе и информисања Србије саопштило је данас, поводом, последњег оглашавања привремених приштинских институција на друштвеним мрежама о артефакту из седмог миленијума пре нове ере, који се налази у Београду, а пронађен је у Србици, да је у питању још једна у низу лицемерних провокација које за циљ имају присвајање културног наслеђа.
Наиме, привремене институције у Приштини позвале су међународне институције да помогну да се артефакт из Београда врати у поктајину.
Министарство је поновило апел међународним организацијама да "не наседају на овакве представе, већ рад наставе у складу с међународним правом, стручним критеријумима и чињеницама".
"На делу је још један пример лажне бриге о културном наслеђу да би се оно присвојило и фалсификовањем утопило у измишљено наслеђе непостојеће државе. Метод је познат од раније, реч је о обмањивању међународних организација у покушају стварања утиска о постојању неке нове врсте ''косовског'' наслеђа", наводи Министарство културе.
Шта више, овде је истовремено реч и о, како се истиче, скретању пажње са стварног угрожавања српског становништва на Косову и Метохији.
"По правилу, Приштина показује наводну забринутост за културно наслеђе управо у тренуцима када ствара климу страха и нестабилности различитим једностраним и насилним потезима Приштине и ускраћује права Срба", наводи се у саопштењу.
Према саопштењу Министарства културе, овај покушај манипулације је посебно очигледан када се има у виду дуга историја скрнављења, уништавања, угрожавања и покушаја преотимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији.
Само у претходне две деценије на простору Косова и Метохије уништено је и оштећено више од 136 цркава и манастира, више од пет хиљада надгробних споменика, а уништено је, или украдено 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, подсећа Министарство културе.
"Ово сведочи о дубоком непоштовању, вандалском и антицивилизацијском односу према културном наслеђу уопште и целокупној баштини човечанства и истовремено говори о бруталности злоупотребе питања културног наслеђа у дневно-политичке сврхе", оцењено је у саопштењу.
Министарство је поновило "апел свим међународним организацијама, које се баве заштитом културног наслеђа, да не наседају на овакве представе, већ да свој рад наставе у складу са међународним правом, стручним критеријумима и чињеницама".
Министарство културе и информисања ће наставити да посвећено штити културно наслеђе од свих насртаја и покушаја злоупотребе и неће дозволити да овакви покушаји остану без одговора.
Министарство културе, омладине и спорта привремених власти у Приштини је путем Твитера позвало међународне институције да помогну да музички инструмент окарина из седмог миленијума пре нове ере, који се налази у Београду, а пронађен је у Србици, буде враћен у покрајину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала