- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Жеља Запада да Украјина победи Русију на бојном пољу умањује шансе за мировни процес

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Сергеј Лавров
Министар спољних послова Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Жеља Запада да Украјина победи Русију на бојном пољу само умањује могућност мировног процеса, изјавио је у петак шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Ако Запад жели не да преговара, него да Украјина победи Русију на бојном пољу – јер могу да се чују и такве изјаве, неко је за преговоре, неко за војну победу - онда вероватно немамо о чему да разговарамо са Западом, јер он таквим приступом суштински не дозвољава Украјини да пређе на мировни процес, него је приморава да користи западно наоружање, да њиме бомбардује градове, убија цивиле. Ми то видимо свакодневно“, рекао је Лавров новинарима након заседања министара иностраних послова Г20 на Балију.
Према речима руског министра, током седнице Г20, представници западних земаља су уместо да разматрају економска питања, одмах прелазили на помахниталу критику Русије у вези са ситуацијом у Украјини.
„'Агресори', 'освајачи', 'окупатори'. Много штошта смо данас чули. Сви су нас позивали да прекинемо ту операцију и да постигнемо мировно решење. Замолио сам их да се определе шта желе. Ако желе мировне преговоре, онда је њих зауставила Украјина... Ако Запад жели преговоре, то мора да има у виду“, нагласио је Лавров.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Кијев лаже да Русија сама гранатира своје градове
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
РУСИЈА
Лавров: Русија више неће веровати ни Европској унији ни Америци; „Гвоздена завеса“ се већ спушта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала