Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Међународна заједница да уразуми Куртија“: Порука Београда после упада припадника Росу у Штрпце

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Приштина треба добро да размисли о својим потезима и истакао да је порука Београда међународној заједници да уразуми премијера привремених институција Аљбина Куртија и врати га дијалогу.
Говорећи о јучерашњем упаду јединица Росу у Штрпце, Петковић је за РТС рекао да се терор Куртија према Србима на КиМ наставља, да он одбија дијалог, гази споразуме, покушава да унизи Србе на КиМ и да је апослутно опредељен да иде у правцу дестабилизације на КиМ.
Петковић је навео да су припадници Росу јуче упали у Штрпце са образложењем да скидају камере, истичући да те камере не раде више година, да је почетком године косовска полиција проверавала тај сервер и видела да није у функцији. Указао је да то показује да Приштина више не тражи изговор за упад у српске средине и да је намера Приштине да застраши српски народ и натера га да напусти КиМ.
Додао је да је реч о трећем упаду у Штрпце од почетка године и указао да Приштина увек бира велики празник и оценио да је циљ да се изазове негативна реакција или нашег народа на КиМ или Београда.
"Само прибраном реакцијом наших људи до сада смо успевали да избегнемо веће проблеме и сукобе", рекао је Петковић и подсетио да су Београд и председник Александра Вучић увек позивали на мир и прибраност нашег народа.
Истакао је да Београд неће немо посматрати такве упаде и нападе, уперене против безедности и опстанка нашег народа на КиМ.
Петковић је рекао да Курти на све начине призива рат на северу КиМ и покушава да угрози дијалог.
Истакао је да је потребно кренути у формирање ЗСО.
"Нека нико не мисли да Београд може да заборави ЗСО", нагласио је Петковић и указао да је то институционални механизам за остваривање колективних права српског народа на КиМ.
Подсетио је да председник Србије Александар Вучић све време говори да морамо да сачувамо мир и да зато инсистирамо на дијалогу и споразумима који су постигнути.
Петковић је нагласио да мора да се имплементира све из Брисела и указао да ЗСО није формирана 3.367 дана.
"Бројаћемо сваки дан док се она не формира", истакао је Петковић.
Петковић је указао да је за Приштину север КиМ "стара опсесија" и да су специјалци Росу девет пута упадали на север КиМ, иако немају право да улазе на север без одобрење Кфора и градоначелника четири општине, пренео је Танјуг.
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СРБИЈА
Припадници Росу под пуном опремом упали у Штрпце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала