- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили до сада непознату врсту диносауруса /фото/

© AP Photo / Shizuo Kambayashi, FileРобот-диносаурус рецепционер у новом хотелу "Хен на" у Сасебу на југозападу Јапана.
Робот-диносаурус рецепционер у новом хотелу Хен на у Сасебу на југозападу Јапана. - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Тим научника у Аргентини објавио је да је открио до сада непознату врсту џиновског диносауруса грабљивца који је имао огромну главу, али мале руке за своју величину.
Научници су у часопису „Карент бајолоџи“ објавили да су остаци скелета раније непознате врсте откопани у северној Патагонији.
Meraxes gigas, како су назвали ову врсту диносауруса, био је дугачак око 11 метара, са лобањом дужине око 1,2 метра, али су му руке биле једва нешто дуже од пола метра.
„Уверен сам да су те пропорционално мале руке имале неку функцију. Скелет показује да су имали велике мишиће и потпуно развијене прсне појасеве, тако да су руке биле снажне. Можда су их користили за репродуктивне активности, као што је држање женке током парења или да се ослоне приликом устајања“, изјавио је Хуан Канале, водећи аутор студије.
Његов колега Петер Маковицки навео је да су руке диносауруса биле упола краће од лобање и да животиња њима није могла да дохвати уста и додао да верује да је масивна глава овој врсти била главно оружје, преноси Танјуг.
Meraxes gigas, назван по измишљеном змају из серије књига „Игра престола припадао је кархародонтосаурима, или гуштерима са зубима налик онима које имају ајкуле, а верује се да су ти гмизавци од четири тоне живели на Земљи пре неких 90-100 милиона година.
Реплика 37-метара високог титаносауруса у америчком Природњачком музеју у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Јаје у јајету: Несвакидашње откриће о диносаурусима /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала