- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политичка комбинаторика у Естонији: Премијерка подноси оставку да би оформила нову владу

CC BY 2.0 / Raul Mee (EU2017EE) / Kaja KallasПремијерка Естоније Каја Калас
Премијерка Естоније Каја Калас - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Лидери три естонске странке – Реформистичке, Социјалдемократске и Исама постигли су данас начелни договор о формирању нове владајуће коалиције, због чега естонска премијер ка Каја Калас подноси оставку.

„Сама сам изнела тај предлог (о оставци), јер да сам ја именовала нове министре било би много буке и незадовољства. Важно је да у тренутној ситуацији имамо функционалну већинску владу и за мене је важно да спроведемо реформу образовања на естонском језику и да предузмемо неопходне кораке како бисмо помогли људима да се изборе са кризом“, казала је она, преноси портал „Делфи“.

Како се наводи у саопштењу три естонске партије, закон налаже да након оставке претходне владе, премијерка Каја Калас треба да саопшти у парламенту да подноси оставку. Након тога ће је председник Алар Карис именовати за мандатара. Потом ће Калас одржати говор у парламенту о новој владајућој коалицији, а посланици треба да одобре њен мандат. Ако се то догоди, Каја Калас ће представити нову Владу председнику Карису.
Председник Естоније Алар Карис је 3. јуна разрешио дужности министре спољних и унутрашњих послова и још пет министара који су у Влади представљали Партију центра. Разлог за раздор у владајућој коалицији је гласање центриста у парламенту против нацрта закона о основном образовању на естонском језику који је влада одобрила консензусом.
Каја Калас је преузела дужност премијерке Естоније у јануару 2021. године. Обавља функцију председнице Реформистичке партије. Била је посланик Европског парламента у саставу Савеза либерала и демократа за Европу (2014-2018) и парламента Естоније (2011-2014, 2019-2021).
Дан раније и политичка криза у Британији добила је свој исход - премијер Борис Џонсон поднео оставку на функцију премијера и лидера конзервативаца.
Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Џонсон хтео да изолује Русију, на крају га изоловала сопствена партија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала