- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шачица противника Темељног уговора испред Владе Црне Горе /фото/

© Sputnik / Бобан НововићГрађани у Подгорици се окупљају испред зграде Владе уочи седнице на којој ће се гласати о Темељном уговору са СПЦ
Грађани у Подгорици се окупљају испред зграде Владе уочи седнице на којој ће се гласати о Темељном уговору са СПЦ - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Неколико десетина грађана окупило се испред зграде Владе Црне Горе у знак протеста због најављеног потписивања Темељног уговора између Државе и Српске православне цркве (СПЦ).
На данашњој сједници Владе Црне Горе на дневном реду наћи ће се Темељни уговор. То је јуче најавио премијер Дритан Абазовић гостујући у Дневнику ТВЦГ. Сједница Владе би требало да почне у подне.
Присталице такозване ЦПЦ протестују, јер сматрају да је Темељни угвор са СПЦ супротан националним интересима, те да значи прекрајање историје Црне Горе, због чега ће позвати надлежне да одустану од тог документа.
Претпоставка је да би на сједници владе за потписивање Темељног уговора, од 20 чланова, могло гласати шест министара СНП-а, пет из УРЕ, сам премијер, Фатмир Ђека... Неизвјесно како ће се изјаснити два министра из Бошњачке странке и један из ХГИ. Против ће бити министри из СДП-а.
Заштитне ограде постављене су испред Владе Црне Горе, парламента те зграде предсједника.
Паралелно у Скупштини Црне Горе траје састанак код предсједника Данијела Ђуровић , лидера парламентарних политичких партија у Црној Гори.
Састанак је почео у девет сати, а дошли су предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, УРА Дритан Абазовић, НСЂа Андрија Мандић, ДНП-а Милан Кнежевић, СНП-а Владимир Јоковић, СДП-а Рашко Коњевић, посланик Покрета за промјене Бранко Радуловић, предсједник СЂа Дамир Шеховић, посланик Демократа Владимир Мартиновић, Радничке партије Максим Вучинић, лидер Либерала Андрија Поповић, Ксенија Миловић из Демоса, предсједник БС Ервин Ибрахимовић, ЦИВИС-а Срђан Павићевић и лидер Форце Генци Ниманбегу.
Кључне теме састанка односе се на избор судија Уставног суда, именовање чланова Судског савјета, избор Врховног државног тужиоца, те реформу изборног законодавства 2. најављено раније је из Скупштине.
Састанак се одржава у Бијелом салону Скупштине Црне Горе.
Предсједници Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе Марко Милачић и Горан Даниловић су јуче саопштили да неће присуствовати данашњем састанку код предсједнице парламента.
© Sputnik / Бобан НововићГрађани у Подгорици се окупљају испред зграде Владе уочи седнице на којој ће се гласати о Темељном уговору са СПЦ
Грађани у Подгорици се окупљају испред зграде Владе уочи седнице на којој ће се гласати о Темељном уговору са СПЦ - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Грађани у Подгорици се окупљају испред зграде Владе уочи седнице на којој ће се гласати о Темељном уговору са СПЦ
Протест испред Владе Црне Горе против Темељног уговора - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РЕГИОН
Протест испред Владе Црне Горе против потписивања Темељног уговора /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала