- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин открио зашто су светска тржишта у грозници

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је ситуација у Русији стабилна без обзира на санкције без преседана које су уведене против земље и да се чак остварује привредни раст.
Он је на седници са члановима владе истакао да санкције против Русије највећу штету наносе онима који су их увели.

„Руске енергетске компаније су поуздани партнери, а светска тржишта су у грозници због позива да се одустане од руских енергената. Европљани покушавају да замене руске енергенте али резултат таквих поступака је очекиван - то је раст цена на спот тржиштима и веће цене енергената за коначне потрошаче, укључујући домаћинства. Све то још једном показује да санкције према Русији наносе далеко већу штету управо оним земљама које их и уводе“, рекао је руски председник.

Према његовим речима, ако Запад настави даље да спроводи санкциону политику то може да доведе до катастрофалних последица по светско енергетско тржиште.
„Запад покушава да натера извознике енергената да повећају производњу, али глобално тржиште је стабилан, миран и не трпи никакву нестабилност и грешке које су се овде догодиле немогуће је исправити за два дана“, истакао је Путин и додао да је упозоравао стране партнере на ситуацију али да га нико није слушао.
Руски председник је рекао да санкције наносе штету и руској економији и да изазови и даље постоје.

Економски блицкриг Запада је пропао

Руски председник је рекао да се много тога постигло захваљујући мерама Централне банке и владе а да је економски блицкриг Запада према Русији доживео крах.

Он је такође рекао да се неки у Русији односе површно према мерама које се морају предузети у циљу ублажавања потенцијалних претњи, да се Русија са свиме изборила и да се осећа самоуверено и да се на санкције не треба освртати.
"Да, треба да се осећамо самоуверено, али морамо да видимо опасности , ризици постоје и када је реч о конкретним секторима привреде и када се ради о тржишту рада", напоменуо је Путин.
Он је рекао да су руске енергетске компаније поуздани партнери али и да морају бити спремне на нафтни ембарго ЕУ.
Путин је рекао и да влада ради на могућностима испорука енергената пријатељским државама и затражио извештај о томе.

Ситуација на тржишту хране

Руски председник је упозорио и да ће ситуација на светском тржишту хране бити напета и да, стога, Русија мора да осигура унутрашње тржиште свим основним прехрамбеним производима.
Према Путиновим речима, напетост на светским тржиштима је последица „грешака неких партнера Русије, пре свега у сфери енергетике.
„То су њихови проблеми али ће имати утицаја и на нас“, рекао је Путин.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Енергетска и прехрамбена криза су резултат авантуристичке и непромишљене политике Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала