- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Рат долара и евра: Финансијски удар из Америке – може ли се Европа одбранити

© AP Photo / Eduardo Munoz AlvarezЕкономија, берза
Економија, берза - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
На изразито брзи и значајни пад евра у односу на долар утиче више фактора. Овај пад показатељ је много ширих проблема са којима се суочава европска привреда, а највећи део тих проблема настао је зато што је ЕУ прекинула односе са Русијом и да зарад америчких интереса максимално заоштри односе са Кином.
Овако консултант Бранко Павловић објашњава нагли пад евра, чија се вредност први пут у последњих двадесет година изједначила са доларом. Како преноси агенција Блумберг, Берзански мешетари сада размишљају за колико времена би вредност европске валуте могла да падне испод једног долара и сугеришу да би следећи паритет могао да буде 0,9850 долара за један евро. Трговци валутама се, дефинитивно, припремају за свет у коме један евро вреди мање од долара, пишу аналитичари ове агенције.

Како спречити Американце да покупују европске фирме

Када се једном пробије психолошка баријера и однос валута буде један према један, не знате колико нека валута може да падне, наводи Павловић. Када су 2014. први пут уведене санкције Русији, евро је оборен са 1,35 евра за један долар, оборен на курс између 1,15 и 1,20 евра за долар како би европска роба, пре свега немачка, била конкурентнија на светском тржишту, подсећа наш саговорник.
Сада су у истом проблему и покушавају да даљим слабљењем евра појефтине робу коју извозе.
„Други фактор, мимо њихових жеља је финансијски капитал, који види долар као сигурнију валуту од евра. Пошто Европска централна банка оклева и тек ће подићи референтну каматну стопу, ова стопа је много већа на америчком тржишту. Тако да референтна каматна стопа привлачи капитал ка долару, односно ка америчком тржишту“, објашњава Павловић.
Проблем са слабим евром појавиће се због тога што ће сада сви који имају доларе желети да купују све најбоље европске фирме, додаје наш саговорник.
„Ту ће се појавити проблем – како спречити ту куповину? Када Кинези желе да купе неку фирму, они просто кажу да неће да продају. Али, када неко из Америке жели да купи, како му рећи, када си на политичкој страни потчињен америчком интересу“, пита се Павловић.
Силазна путања европске валуте била је брза, с обзиром да се на валутном тржишту у фебруару трговало по цени од 1,15 долара за један евро.
Међутим, специјална операција у Украјини погоршала је изгледе за раст у зони евра и повећала цену увоза енергената, док је цео низ повећања каматних стопа Федералних резерви мењао вредност долара.
Новчанице - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СВЕТ
Први пут за 20 година вредност евра испод 1,01 долар
Све то је оставило Европску централну банку у шкрипцу (ЕЦБ). Она се до сада се одупирала агресивном пооштравању монетарне политике које су спровеле централне банке широм света, сигнализирајући да ће касније овог месеца повећати трошкове позајмљивања (каматну стопу) за четвртину процентног поена.
То ће, вероватно, бити један од главних економских разлога за даљи притисак на заједничку европску валуту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала