- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија блокирала западну резолуцију о Сирији у СБ УН

© AP Photo / Seth WenigДмитриј Пољански
Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Русија је уложила вето у Савету безбедности УН на нацрт резолуције Ирске и Норвешке о продужењу механизма прекограничне помоћи Сирији, јавио је дописник Спутњика.
Кина је била уздржана, док су остале чланице Савета безбедности подржале нацрт резолуције.

„Став Русије о предлогу за продужење механизма на годину дана био је свима познат од самог почетка. Међутим, данас наше ирске, норвешке и, генерално, западне колеге очигледно нису исказале дипломатске способности и уопште жељу да се о нечему договоре. Документ који је стављен на гласање пре свега је игнорисао интересе Дамаска“, рекао је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на седници Савета безбедности.

Документ Ирске и Норвешке је предвиђао продужење рада контролног пункта Баб Ел Хава за прекограничну доставу хуманитарне помоћи Сирији на годину дана.
Временски период у коме је било предвиђено функционисање граничног контролног пункта Баб ел Хава (у оквиру механизма прекограничне испоруке хуманитарне помоћи Сирији) на граници Турске и Сирије истиче 10. јула. Према резолуцији која је усвојена пре годину дана у СБ УН, услов за продужење рада пункта било је повећање испорука хуманитарне помоћи преко контакт линије на територији Сирије, а не из иностранства. Русија је више пута прошле године истицала да се тај услов не испуњава.
Нацрт резолуције коју су припремиле Ирска и Норвешка предвиђао је да се рад пограничног контролног пункта продужи на пола године – до 10. јануара 2023. године, а затим аутоматски на још пола године „ако не буде изнета резолуција која указује супротно“. Русија не одобрава такав став.
Алтернативни нацрт резолуције који је припремила Русија предвиђа усвајање додатне одговарајуће резолуције СБ УН након првобитног продужења рада пункта до 10. јануара.
Руски нацрт није обезбедио неопходних девет гласова. Представник Сирије у УН изразио је жаљење што није усвојен руски предлог.
Заједничка војна руско-турска патрола у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
РУСИЈА
Русија: Учинили смо све да одвратимо Турску од операције у Сирији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала