- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Шаљите још“: Украјина продаје Русији западно оружје по цени старог гвожђа

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе НАТО-а у Летонији
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Након што је бугарски војни лист објавио вест да је Украјина продала Русији две хаубице „цезар“ које је Кијеву поклонила Француска, многи су били у неверици. Међутим, руска компанија „Уралвагонзавод“ је развејала сумње и потврдила да су француске хаубице – стигле до њих, пише „Комсомољска правда“.

„Корумпирани украјински војници учествују у незаконитој трговини оружјем ради личне користи, и то се не односи само на случајеве са хаубицама“, пише између осталог лист „Булгариан милитари“.

Руски новинар Виктор Баранец у ауторском тексту за „Комсомољску правду“ наводи да ни сам није поверовао у тврдње бугарског листа, поготово што је саопштено да су француске хаубице коштале Русе 120.000 долара свака.

„Ко би поверовао, ако такве хаубице званично на међународном тржишту оружја (а набавило их је девет земаља) коштају и по 2,9 милиона долара? Испоставља се да је украјинска војска продала два 'цезара' по цени нечега што спада у старо гвожђе?! Ја сам, наравно, закључио да је бугарски лист или измислио лажну сензацију како би подигао рејтинг или се упустио у дрско троловање – као освету због тога што Кијев грди Софију због безобразног понашања према избеглицама из Украјине. Али, то овде није био случај“, наводи руски новинар.

Он подсећа да се раније појавила верзија да су Руси једноставно запленили француске хаубице током борби, али се испоставило да је ствар још баналнија.

„Захвални украјински војници су преко неког посредника продали понос француске одбрамбене индустрије“, истиче он.

Одмах након што је та вест угледала светлост дана, у француским медијима су панично одреаговали власници војног концерна „Некстер“ где се производе хаубице, као и високи војни званичници Француске. Избио је озбиљан скандал. Све је почело од тога што је пензионисани француски пуковник Жан-Мишел Каденас изнео шокантну тврдњу да је понос француске артиљерије, самоходни систем величанственог имена 'цезар' пао у руке руске обавештајне службе, пише Баранец.
Чувени француски адвокат Риџис де Кастелнау прозвао је на Твитеру председника Француске Емануела Макрона.
„Још један успех Макрона: Руси су пресрели две неоштећене француске хаубице 'цезар'. Тренутно се налазе у 'Уралвагонзаводу' ради проучавања и могућег обрнутог инжењеринга. Хвала, Макрон, ми ћемо платити за то“, написао је адвокат.
Одмах је одреаговала и руска компанија „Уралвагонзавод“.
„Господине Режис, молимо вас да пренесете нашу захвалност председнику Макрону због поклоњених самоходних топова. Техника је, наравно, осредња, није као наша 'мста-с'. Али добро ће доћи за инвентар. Шаљите још, размонтираћемо“, поручили су из руске компаније Французима.

Руси потврдили – француске хаубице су код њих

„Уралвагонзавод“ је касније недвосмислено потврдио да су француски „цезари“ заиста код њих, пише „Комсомољска правда“.
На питање руског новинара зашто још нису објавили у медијима фотографије са топовима, те да Париз већ демантује да су хаубице на Уралу, док се НАТО претвара да сумња у такву подмитљивост Кијева, из руске компаније су одговорили:
„Још није време. Нека сумњају. Успећемо да одагнамо њихове сумње када дође време за то“.
Према речима руског инжењера Аркадија Семченка, главна предност „цезара“ је висока прецизност, уколико се користе навођени пројектили „екскалибур“.
„Оно што би заиста могло да привуче наше стручњаке је систем за управљање ватром 'сигма 30' са потпуним аутоматским навођењем. То треба да анализирамо. То је интересантно руским инжењерима“, истакао је он.

Шта су још Украјинци продали Русима

Како наводи „Комсомољска правда“, у Украјини су практично признали да се тргује западним оружјем. Према речима аутора чланка, то је званично урадио Биро за економску безбедност и његов директор Вадим Мељник. Поред тога, бивши командант специјалних снага америчких маринаца Ендрју Милберн, који обучава украјинску војску, такође је признао да је логистика испоруке америчког оружја на фронт непоуздана и лоше организована.
Још једна потврда тога да Украјинци тргују западним оружјем је и оглас који се појавио на интернету почетом лета да се продаје амерички противтенковски ракетни систем „џавелин“ за 30.000 долара.
Адреса са које је могуће преузети 'џавелин' је Кијев“, наводи аутор чланка.
Истовремено подсећа се да је и генерални секретар Интерпола Јурген Шток раније говорио да страхује да ће западно оружје које се испоручује Украјини пасти у руке криминалних организација, те да америчке обавештајне службе заправо не знају куда иде оружје које се испоручује Украјини.
„Цезар“ је француски самоходни топ, калибра 155 милиметара. Посаду чини четири-пет људи, а борбени комплет се састоји од 18 граната. Снага мотора је 410 коњских снага, а максимални домет гађања 49-54 километра.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
РУСИЈА
Русија оптужила Запад да отеже сукоб у Украјини: Само продужавате агонију кијевског режима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала