- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шинзо Абе - први јапански премијер који је посетио Србију

© AP Photo / Darko VojinovicШинзо Абе у Србији
Шинзо Абе у Србији - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Бивши јапански премијер Шинзо Абе, који је убијен у атентату, био је једна од најмаркантијих личности јапанске политике са краја 20. и почетка 21. века. Овај најдуговечнији јапански премијер одликовао се комуникативношћу. То му је и омогућило да остварује добре односе са Русијом, али и са Србијом.
Маркантност и комуникативност не одликује прилично конзервативну јапанску политичку сцену, поготово чланове Либерално-демократске партије којој је Абе припадао, каже новинар и дугогодишњи дописник агенције Танјуг из Јапана Драган Миленковић. Ова странка, додаје наш саговорник, има мало чланова образованих у иностранству, као што је био Абе.

Премијер са најдужим стажом у јапанској историји

Абеово порекло омогућило му је да се школује у Америци – деда по мајци, Нобусуке Киши био је, како пишу инострани медији „економски краљ“ окупиране Кине, а у ратним владама Јапана био је помоћник министра за муницију. Након Другог светског рата једно време био је затворен због сумње да је починио ратне злочине, али је ослобођен оптужби и учествовао је у оснивању Либерално-демократске партије и био је и премијер између 1957. и 1960.
Премијер Јапана Шинзо Абе и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СРБИЈА
Вучић: Немерљив допринос Абеа развоју односа Србије и Јапана
Деда по оцу, Кан Абе, богати земљопоседник, био је посланик у парламенту, као и отац Шинтаро Абе (између 1958. и 1991.), који је поред тога био министар за економске односе са иностранством и шеф дипломатије.
Оно што, према Миленковићевим речима, Абеа издваја од осталих јапанских премијера, јесте да се најдуже задржао на тој функцији у јапанској историји.
„Тако да је један од најзначајнијих. Прво је био премијер од 2006. до 2007, а потом од 2012. до 2020. Поднео је оставку у време пандемије из здравствених разлога јер су и он и отац боловали од исте стомачне болести. Вероватно је то и условило да после ове ране тако брзо и премине“, каже Миленковић.

Први јапански премијер који је посетио Србију

Абе је значајан и за Србију, наводи наш саговорник, јер је први јапански премијер који је посетио нашу земљу и развоју билатералних односа дао је нови замајац. Абеова посета 2018. била је прва посета високог јапанског државника након више од тридесет година (током трајања СФРЈ два јапанска премијера била су у посети Београду).
Убијени јапански премијер Шинзо Абе - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СВЕТ
Преминуо Шинзо Абе од последица рањавања /видео, фото/
Пре мање од месец дана, српски председник Александар Вучић одликовао је Абеа Орденом Републике Србије на ленти, највише српско одликовање које један страни премијер може да добије.
„Када сам чуо за одликовање, помислио сам да се вероватно спрема да у октобру, пошто је за тај месец најављено да ће висока јапанска делегација посетити Србију поводом 140 година успостављања дипломатских односа, баш Абе да предводи ту делегацију“, истиче Миленковић.

Добри односи са Русијом, али без решења курилског питања

Абе је такође покушавао да склопи споразум са Русијом поводом питања Курилских острва, које је Русија изгубила после пораза од Јапана 1905, а које повратила 1945. – од тада око овог архипелага траје спор између Јапана и Русије, тако да ове две земље до сада нису потписале мировни споразум.
„Абе је успео да успостави добру комуникацију са председником Путином – у време Путинове посете лак је организовао да Путин учествује на такмичењу у џудоу. Сматрао је да се тиме приближио Путину и да ће моћи да оствари неки напредак, али мислим да је питање Курилских острва добар начин да се види како Русија води политику када су њене границе у питању“, вели Миленковић.
Последњих година, Абе је покушао да унапреди јапанску привреду залажући се да жене добију значајнију улогу у управљању компанијама, али и у политици, о чему је, каже наш саговорник, написао и неколико књига.

Убијен тамо где је почео каријеру

Абе је убијен током изборне кампање у Нари близу Кобеа, града за који је покојни јапански премијер био изузетно везан – челичана у Кобеу била му је прво радно место након што се вратио са студија из САД. Миленковић наводи да су атентати ватреним оружјем у Јапану врло ретки, с обзиром на то да је поседовање ватреног оружја у Јапану потпуно забрањено.
„Тамо чак и ловци тешко добијају дозволе, тешко долазе до оружја и под сталном су контролом“, објашњава Миленковић.
Политичка убиства била су честа у Јапану почетком XX века и после ИИ светског рата, али овај догађај у садашње време, представља веома необичан случај, закључује Миленковић.
Шинзо Абе преминуо је након што је на њега атентат извршио бивши маринац јапанске морнарице Тецуја Јамагами. Тешко рањен, Абе је превезен у болницу, али су му отказала плућа и срце му је стало. Нападач је одмах ухапшен, а полицији је изјавио да је убио Абеа зато што је био незадовољан његовом политиком. Премијер Фумио Кишида прекинуо је предизборну кампању након напада на Абеа и вратио се у Токио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала