- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Упад „Злих руских хакера“ у базу података показао рањивост украјинских обавештајних служби

CC0 / / Хакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Пратите нас
Упад групе „Зли руски хакери“ у базу података и објављивање информација o хиљадама запослених у Главној обавештајној управи (ГУР) Министарства одбране Украјине говори о рањивости украјинских безбедносних служби.
Ово је, по оцени експерата, снажан удар на украјинску војну обавештајну службу.
Осим тога, такви подаци могу помоћи и руском Истражном комитету да идентификује украјинске безбедносне службенике који су умешани у терор над цивилима у тој земљи.
Ветеран руске Спољне обавештајне службе Лав Королков објашњава да било која информација о запосленима у обавештајним службама других земаља представља интерес за сваку државу и њену обавештајну службу, али да рад са информацијама захтева и обазривост и детаљну проверу.

„Сви ти подаци о украјинским обавештајацима представљају првостепени интерес, имајући у виду да Русија тренутно спроводи специјалну војну операцију у Украјини... Самим тим, Главна обавештајна управа Украјине представља озбиљан интерес. Међутим, све то захтева озбиљну и детаљну проверу, пошто подаци до којих су дошли хакери могу бити и потпуно неистинити, а на крају крајева има и много подметачина... Дакле, много тога је у игри, али, у суштини, сами по себи ти подаци су важни“, каже Королков.

Експерти истичу да је од почетка руске специјалне војне операције у Украјини ово највеће „цурење“ украјинских обавештајних података. То је друга „порција“ података које је на сајту „Немезида“ објавила ова хакерска група у последњих неколико дана. Документи се тичу две и по хиљаде људи и откривају криминалне досијее запослених у ГУР-у. Како је објављено, међу њима има наркомана, осуђеника за разбојништво, пљачке, трговину оружјем и наркотицима, провале, наношење тешких телесних повреда и силовања.
Осим тога, хакери су објавили информације о рођацима обавештајаца који живе заједно са њима, као и о особама које су примале разне уплате са рачуна ГУР-а, али неће објављивати информације о малолетним члановима породица.
Руски експерти истичу да је мало вероватно да ће ти подаци бити новина за руске специјалне службе, али да могу послужити Истражном комитету Русије, који води кривичне предмете о злочинима украјинске војске против цивилног становништва.
Другим речима, истрази може користити сваки податак о њиховој умешаности у разна кривична дела, шпијунажу и слично, али то такође захтева проверу и доказе неопходне за суд.
Осим тога, подаци до којих су дошли хакери могу да подстакну и медије који се баве истраживачким новинарством.
© Depositphotos.com / GorodenkoffГрупа „Зли руски хакери“ верује да је украјинска војна обавештајна служба директно укључена у развој национализма у тој земљи
Даркнет - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
Група „Зли руски хакери“ верује да је украјинска војна обавештајна служба директно укључена у развој национализма у тој земљи

Снажан удар на украјинску обавештајну службу

Королков оцењује да је украјинској служби нанета озбиљна штета, посебно ако се узме у обзир да су претходно „Зли руски хакери“ објавили и податке и о обавештајцима који су представници амбасада у Русији, Индији, Аустрији, Вијетнаму, Јужној Африци, Италији, Турској и Ирану.
На том списку су били и подаци о покровитељима војних обавештајаца у Пољској, Мађарској, Бугарској и Словачкој, инструкторима за диверзије и представницима специјалних снага за вођење тајних и војних обавештајних служби.
"Ту чињеницу бих назвао веома озбиљном. Међу задацима сваке специјалне службе је стално прикупљање података о колегама из непријатељских, неутралних и других држава... Подаци тако великог броја људи су веома значајан успех хакера који су радили на оваквом задатку. Неки службеници Главне обавештајне управе који су откривени мораће хитно да напусте земље у којима се налазе, а неке ће хитно повући, пошто их власти те или друге земље могу привести. У сваком случају, ово наноси озбиљну штету и представља велику непријатност за украјинске обавештајне службе“, каже Королков.

Рат тајних служби никад не престаје

Королков напомиње да украјинске тајне службе, укључујући и ГУР Министарства одбране, имају искусан кадар, с обзиром да су многи од њих прошли „совјетску школу“ и школовали се у Русији.
„То је озбиљан противник, чак бих рекао – веома озбиљан. Многи од њих су директно повезани са специјалним службама и војним обавештајним службама НАТО земаља и других држава, чак и оних који нису чланице НАТО-а. То је територија ‘тајног рата’ који се увек води и никада се не завршава... Због тога открића хакера представљају велики оперативни интерес“, каже бивши обавештајац.
Према његовим речима, Главна обавештајна управа Министаства одбране Украјине има широк спектар задатака који обавља, укључујући и прикупљање података о свему што се тиче руског Министарства одбране, руског наоружања и слично.
„Сигурно је да до њих долази приличан број информација. То није упитно. После државног удара у Кијеву, 2014. године, у Русију се преселило око три милиона украјинских грађана. Многи овде живе и раде, а међу њима сигурно има и рођака обавештајаца. Самим тим они преко тих рођака могу да добијају разне информације. Неки податке дају свесно, уз договор и пристанак, али има и оних који то чине несвесно тј. немајући појма да дају информације за које је заинтересована Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине“, каже експерт.
Королков напомиње да су украјински обавештајци добијали информације, спремали се за напад на Русију или територије које су под контролом Русије, што је потврђено и документима.
„Веома активно су радили...“, додао је он.
Група „Зли руски хакери“ раније је саопштила да верује да је украјинска војна обавештајна служба директно укључена у развој национализма, те да њихови саботери прете Русији и обећала је да ће у наредним данима до детаља разоткрити оне који „раде под окриљем амбасада и плету шпијунске мреже у разним земљама широм света”.
Безбедност на интернету - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
РУСИЈА
Патрушев: НАТО преко обавештајних служби жели да проникне у заштиту важних сајбер објеката у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала