- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Ракетни систем „Химарс“ - Sputnik Србија

УЖИВО Америка спрема нови пакет војне помоћи Кијеву, стижу 4 система "химарс"

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини – дан 135. Украјинска војска наставља да гранатира Доњецк користећи и пројектиле "НАТО калибра". Украјинске трупе су се Руски хакери RaHDit објавили нове податке о 2.500 сарадника украјинске обавештајне службе. У ДНР укинут мораторијум на извршење смртне казне.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:51 08.07.2022
20:49 08.07.2022
САД ће у току дана одобрити нови пакет војне помоћи Украјини у вредности од око 400 милиона долара, саопштила је висока званичница Пентагона током специјалног брифинга.
По њеним речима, у оквиру новог пакета помоћи главна пажња је посвећена високо прецизном наоружању дугог домета – у овом случају ради се о испорукама четири вишецевна ракетна бацача ХИМАРС. Помоћ ће обухватити и хиљаду јединица артиљеријске муниције калибра 155 милиметара.
Како је додала званичница Пентагона, САД заједно са савезницима и партнерима разматрају могућност испоруке Украјини нових обалских система одбране.
19:26 08.07.2022
19:21 08.07.2022
Украјинске беспилотне летелице су током дана два пута улазиле у ваздушни простор Брјанске области на територији Русије.
Гађани су погранични пункт и бензинска пумпа у два села. Жртава и повређених није било, а руска ПВО је оборила летелице.
18:50 08.07.2022
18:47 08.07.2022
Аргентина тражи од НАТО-а да узме учешће у преговарачком процесу о Украјини, рекао је министар спољних послова Аргентине Сантјаго Кафјеро на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном на маргинама Г20, саопштио је аргентински дипломатски ресор.

„Током састанка са Блинкеном, Кафјеро је упозорио на глобалне последице које проузрокује сукоб и које значајно утичу на економију Латинске Америке. С тим у вези, замолио га је да НАТО преузме на себе обавезу да учествује у преговарачком процесу ради постизања мира у Украјини“, наводи се у саопштењу.

18:41 08.07.2022
Украјинска војска је покушала да пређе у контраофанзиву у Запорошкој области, али нашла се на удару вишецевних ракетних бацача савезничких снага, изјавио је заменик министра информисања ДНР Данил Безсонов за „Први канал“.

„Противник је у појединим местима, посебно на јужном фронту, покушао да пређе у контраофанзиву, као на пример јуче у Гулајпољу. Али нису успели. Чим су почели да гомилају људство и технику, тамо су долетели наши 'урагани'“, рекао је Безсонов.

14:39 08.07.2022
Патријарх Кирил служи ускршњу литургију - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Канада увела санкције руском патријарху Кирилу и руским медијима
14:21 08.07.2022
14:06 08.07.2022
У ДНР укинут мораторијум на извршење смртне казне
Народно веће Доњецке Народне Републике укинуо је мораторијум на извршење смртних казни.
„Узимајући у обзир да изузетна казнена мера може бити одређена само за посебно тешка кривична дела, којима је угрожен људски живот, као и за посебна кривична дела, извршена током рата или у ратној ситуацији, као и имајући у виду неопходност заштите суверенитета, територијалног интегритета и интереса ДНР, у току тренутне војно-политичке ситуације, овим предлогом закона предлаже се да као неважећи прогласи део 9 члана 202 Кривичног законика“, наводи се у саопштењу председника Одбора за кривично и административно законодавство Народног већа ДНР Јелене Шишкине.
Према саопштењу, на тај начин, одредбе Законика о извршењу смртне казне ступају на снагу од датума његовог објављивања.
14:03 08.07.2022
Савет Федерације је донео одлуку да се амбасадору Велике Британије и другим дипломатским и званичним лицима британске амбасаде у Москви забрани да посећују здања горњег дома руског парламента.
Према речима сенатора ВЈачеслава Тимоченка, то је узвратна мера на забрану руским дипломатама да посећују британски парламент у Лондону.
Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко је изјавила да би одлука руских сенатора могла да помогне британским колегама да се предомисле.
„Сваким даном се суочавамо са све мање законитим, све натегнутијим одлукма. То се није дешавало ни у најтежа времена, због тога и постоје дипломате, да би успостављале дијалог. Ово је изнуђена мера, а можда ће се и наше колеге предомислити“, рекла је Валентина Матвијенко.
13:45 08.07.2022
Шефови европских железница договорили су се да пруже заједничку подршку украјинској железници због специјалне војне операције у Украјини и позвали Брисел да укључи финансијску помоћ за њену обнову у фонд за обнову Украјине, саопштено је на годишњем самиту Заједнице европских железница и инфраструктуре.
У Бечу се од 8-9 јула одржава годишњи самит Заједнице европских железница и инфраструктуре, на ком учествује око 30 директора европских железница. Очекује се да ће Бечка декларација о солидарности и подршци Украјини бити усвојена 9. јула.
13:23 08.07.2022
Савет Федерације Русије је одобрио владин закон о пружању помоћи и услуга Оружаним снагама Русије приликом спровођења противтерористичких и других операција изван земље.
Како се наводи у пратећем објашњењу, у вези са спровођењем специјалне операције у Украјини јавља се краткорочна повећана потреба за ремонтом наоружања и војне технике и обезбеђивању материјано-техничких средстава.
Према новим правилима, правна лица неће имати право да одбијају одговарајуће уговоре.
Закон је упућен на потпис председнику Русије.
12:34 08.07.2022
Украјинске снаге су ракетама гађале хидроелектрану у Новој Каховки у Херсонској области, има рањених, изјавио је заменик шефа администрације те области Кирил Стремоусов.
„Јутрос је нападнута хидроелектрана. Има рањених, утврђујемо колико их је“, рекао је Стремоусов.
Шеф војно-цивилне администрације Херсонске области Владимир Саљдо је рекао да је противваздушна одбрана успешно одбила украјински ракетни напад и тиме спречила катастрофалне последице за житеље тог региона.
12:15 08.07.2022
Стручњаци за експлозив Доњецке Народне Републике су од почетка специјалне војне операције онеспособили више од 127.000 експлозивних направа, што је више него током целог периода сукоба у Донбасу од 2014. године, изјавио је за Спутњик министар за ванредне ситуације ДНР Алексеј Кострубицки.
Према његовим речима, поред уклањања мина Министарство за ванредне ситуације ДНР се сада активно бави организовањем територијалних одреда. У ослобођеном Красном Лиману је образована ватрогасно-спасилачка јединица. У том граду, као и у Рубцима и Јасковки обновљена је испорука воде.
11:15 08.07.2022
11:02 08.07.2022
Украјински националисти су током борби за Лисичанск отворили ватру на женски манастир, преноси дописник Спутњика.
Манастир је у више наврата био под ударом украјинских снага. Према речима игуманије Катарине, националистима се није допадало то што је манастир под окриљем Руске православне цркве.
Током борби за Лисичанск украјински националисти су напали манастир, оштетили свети извор и ранили његову настојницу.
Савезничке снаге су ослободиле Лисичанск 3. јула.
11:01 08.07.2022
09:56 08.07.2022
У Доњецкој Народној Републици је за 142 дана од почетка ескалације сукоба погинуло 233, а рањено 2.552 цивила, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
09:33 08.07.2022
Рјабков: Истрага ће утврдити каква је била улога америчких плаћеника у Украјини
Истрага ће утврдити каква је била улога заробљених америчких плаћеника у украјинском сукобу, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
„Наставља се истрага о конкретним околностима у којима су се та лица појавила у зони борбених дејстава и она ће утврдити каква је била њихова улога у томе“, рекао је Рјабков.
Према његовим речима, Русија је у више наврата упозоравала грађане „групе непријатељских држава“ да одустану од „авантура“.
Рјабков је додао да су се Сједињене Америчке Државе обратиле Русији с молбом да се плаћеници у Украјини прогласе борцима, али разговори о тој теми нису настављени.
„Колико ја разумем, тема није настављена, био је одређени сигнал од америчке стране, углавном усредсређен на то да те особе треба да буду прикључене категорији бораца у смислу Женевске конвенције, тако да за њих треба да важе конкретне обавезе“, рекао је Рјабков новинарима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала