- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европљани би овог лета могли да остану без Фејсбука и Инстаграма

© Sputnik / Максим БлиновЛого компанија Фејсбук и Мета
Лого компанија Фејсбук и Мета - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Ирски регулатор, задужен за очување приватности података, направио је нови корак у доношењу пресуде која би могла да изазове главобоље за Мету и натера је да промени начин на који функционише. Бар када је у питању Европа.
Наиме, ирски регулатор Data Protection Commission је још у 2020. издао привремену одредбу којом се блокирају механизми које Мета користи за пренос података европских корисника у САД.
Одлука је донесена након истраге коју је покренула објава Едварда Сноудена да су подаци који се налазе на серверима америчких компаније, лако доступни америчким обавештајним службама. Такође, одлука је донесена након што је високи европски суд договор који омогућава такву праксу прогласио ништавним.
Након те првобитне препреке ЕУ и САД су покушале да постигну договор али преговори су запели, а размена података је стављена на чекање. Одлука ДПЦ-а могла би у потпуности да блокира размену података између ЕУ и САД-а, онемогућити коришћење Фејсбука и Инстаграма корисницима у Европи и присилити Мету (али и бројне друге компаније које користе америчке сервере) да те податке убудуће држе на серверима у Европи.
Истовремено је ДПЦ наставио своју истрагу па је ове недеље обавестио и друге европске регулаторе о својој одлуци. Европски званичници у Одбору за заштиту података сада имају месец дана времена да потврде ДПЦ-ову одлуку или да је одбаце.
Ова одлука не односи се само на Мету, већ и на бројне друге европске компаније које своје податке, али и податке својих европских корисника, складиште на серверима у Америци, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала