- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Гутљаји гасе апетит и жеђ

© Fotolia / NitrКување супе
Кување супе - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Тањир говеђе чорбе, парче тоста или врућа погачица, мало сира и на крају зачињена салата – ето идеалног оброка током јула.
Супе и чорбе једнако добро пријају у летњим месецима, без обзира на то да ли се послужују на трпези ресторана на песковитој плажи, после пливања или у стану расхлађеном клима-уређајем. Идеално су јело када притисну врућине.
Чорбаста јела се брзо варе, пружају осећај ситости, здрава су и – поготово важно у летњим месецима – помажу организму да поврати изгубљену течност.
Није мање важно ни то што ова јела не изискују много времена за припрему, односно боравак у кухињи и у близини штедњака. Довољно је једном седмично напунити фрижидер свежим поврћем и месом и најукуснија супа или чорба може да се зготови за 45 минута. Да би се скратило време кувања меса, савет је да се оно уситни када се кувају лагана, течна јела.
Тањир укусне говеђе чорбе, парче тост хлеба или врућа погачица, мало сира и на крају зачињена салата, и ето идеалног оброка током јула. Такође, кување супа и чорби не тражи специјално кулинарско знање, па могу да их праве почетници у кухињи.
То су и јела која се препоручују болеснима, нарочито реконвалесцентима, деци, старијима. Ипак, у појединим случајевима треба водити рачуна о избору намирница. На пример, особе које имају проблема са желуцем нека избегавају парадајз чорбе и оне у које се ставља кисела павлака, пише „Политика“.
Током лета чорбе немојте запржавати, нити претерано солити и зачињавати.

Чаша здравља

У топлим данима жеђ је најбоље утолити водом, а пријају и природни, воћни сокови и чајеви. Присетите се укуса сока од зове, али не претерује с додавањем шећера.
Природни сокови од воћа и поврћа садрже обиље витамина и минерала, помажу варење.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала