- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хаос у Шри Ланки: Демонстранти запалили резиденцију премијера, па се окупали у базену /видео/

© AP Photo / Amitha ThennakoonНереди у Коломбу, главном граду Шри Ланке
Нереди у Коломбу, главном граду Шри Ланке - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Демонстранти су данас упали у приватну резиденцију премијера Шри Ланке Ранила Викремесингеа и запалили је неколико сати након што је он рекао да ће поднети оставку када се формира нова влада.
На друштвеним мрежама појавили су се снимци како су демонстранти упали у приватну резиденцију премијера, запалили је, а потом се купали у базену у дворишту резиденције.
Канцеларија премијера саопштила је да су демонстранти насилно ушли у његову кућу у Коломбу, пренео је АП.За сада се не зна да ли је премијер био у резиденцији у време напада.
Викремесинге је потврдио да ће поднети оставку после бекства председника Готабаје Раџапаксе након протеста на којима је тражена његова оставка.
„Да би се обезбедио наставак рада Владе, укључујући безбедност свих грађана, прихватам најбољу препоруку лидера странака да се омогући рад Владе коју ће чинити представници свих партија. Да бих то олакшао, поднећу оставку на место премијера“, написао је он на Твитеру.
Викремесинге је своју одлуку саопштио након састанка лидера политичких партија којим је председавао председник парламента Шри Ланке Махинда Јапа Абејвардена.
Вест о оставци премијера уследила је после бекства председника Готабаје Раџапаксе након протеста на којима је тражена његова оставка.
Раџапакса је очигледно напустио земљу авионом, рекао је бивши амбасадор Шри Ланке у Русији Удајанга Вератунга који се налази у Коломбу.
Хиљаде демонстраната изашло је на улице Коломба, захтевајући оставку председника Шри Ланке, а неки од њих су ушли у председничку резиденцију.
Током протеста повређено је 39 особа, укључујући двојицу полицајаца, који су смештени у болницу.
Држава од 22 милиона људи бори се са озбиљном несташицом девиза која је ограничила основни увоз горива, хране и лекова, гурнувши је у најгору економску кризу од стицања независности 1948. године, навео је Ројтерс.
Протести трају од марта ове године, а незадовољство се погоршало последњих недеља пошто је у земљи дошло до затварања школа и рационализације потрошње горива, док је инфлација у јуну достигла готово 55 одсто, преноси Танјуг.
Протести у Шри Ланки - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СВЕТ
Премијер Шри Ланке пристао да поднесе оставку, председник побегао из земље /видео/
Демонстрације у Шри Ланки - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СВЕТ
Демонстранти упали у резиденцију председника Шри Ланке /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала