- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како је Кина по оцени ФБИ и МИ5 постала непријатељ број један?

© AFP 2023 / MARK RALSTONФБИ брошуре о сајбер криминалу
ФБИ брошуре о сајбер криминалу - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Иза означавања Кине као непријатеља број један економским и националним интересима САД и Велике Британије, поред стратешких планова, стоји и уговор који су кинеске авиокомпаније склопиле са Ербасом, каже, поводом драматичног обраћање јавности двојице шефова обавештајних служби ФБИ и МИ5, новинар Милорад Денда
Наш саговорник указује на чињеницу су непосредно пре обраћање поменутог двојца у којем је изнета листа кинеских непочинстава - од сајбер шпијунаже до мешања у конгресне изборе у Њујорку- три кинеске авиокомпаније склопиле уговор са Ербасом о куповини 292 путничка авиона вредан 37 милијарди долара.

Амерички Боинг остао празних руку

Амерички Боинг је остао празних руку, и починиоце „грешке“, уверен је Денда, морала је да сачека опомена.

„Боинг је пре пар година изашао са проценом да ће у наредних 20 година Кини бити потребо скоро 9.000 путничких авиона, а вредност уговора би била 1500 милијарди долара. Одмах је аларм засветлео црвеном бојом. Како је то Европа могла да уради а да Американци нису успели у свом послу“?

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаПутнички авион
Путнички авион - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Путнички авион

Дисциплиновање Европљана

У овом, како су западни медији рекли, неуобичајеном обраћању шефова обавештајних служби Денда разазнаје неколико ствари.
„САД и Велика Британија покушавају да дисциплинују Европљане који сарађују са Кином, прошире страх како би лакше обављали послове, и коначно, разраде стратешки концепта НАТО где је речено да је Кина системски ривал, противник и изазов НАТО“.

Јурење авети

То су опасни путеви на које, каже Денда, указују и Кинези у својим коментарима.
© AP Photo / Andy WongВојник стоји током говора кинеског председника Си Ђинпинга на церемонији отварања 19. конгреса Комунистичке партије у Пекингу
Војник стоји током говора кинеског председника Си Ђинпинга на церемонији отварања 19. конгреса Комунистичке партије у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Војник стоји током говора кинеског председника Си Ђинпинга на церемонији отварања 19. конгреса Комунистичке партије у Пекингу
„Обавештајне агенције САД и Велике Британије се стављају у службу те војне офанзивне компоненте НАТО, што је опасно и поражавајуће по та демократска друштва. Кинези кажу да је НАТО тај који је системски и кључни изазов светском миру и безбедности, одбацују наводе представника обавештајних служби, истичући да се ради о потпуним измишљотинама и наравно у ироничном тону, кажу, јурењу демона или сенки. Они схватају да се ради о наставку притиска са крајњим циљем спречавање развоја Кине“, објашњава Денда и указујући на безидејност изнетих оптужби против Кине, подсећа да оне долазе из земаља којима је доказано да су свргавали Владе и правили немире од наше земље, преко арапског пролећа, Грузије и Украјине.

Контрола бизнис и академских кругова

Занимљиво, примећује, да су слушаоци двојице главних обавештајаца ФБИ и МИ6 били махом људи из бизнис и академских кругова.
© AP Photo / Richard VogelПрипадници ФБИ
Припадници ФБИ - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Припадници ФБИ

„Они су њима скренули пажњу да јако морају да се чувају Кине јер краде на све стране и да би ти кругови требало да сарађују са ФБ и МИ5. Шта је то друго него контрола у распрострањеном тоталитарном поретку на Западу. Замислите када се и бизнисмени и академски кругови везују за обавештајне службе да би их оне наводно штитиле“.

Експеримент је пропао

Кина, опомиње Денда, није претња сама по себи, већ земља која се стално развија, и на којој нису успели да обаве експеримент трговинског рата. У акцији против Кине, обруч се, указује, стеже и око њихових савезника у азијско пацифичком региону.
„Они их стално држе у страху и напетости како ће Кина сада да нападне. Дакле реч је о старој излизаној формули ширењу страха и на њему прављења геополитичких распореда и војног јачања“.

Циљане поруке пред састанак Г20

Још једна ствар на коју наш саговорник указује је да се овакве тезе о малигном утицају Кине увек појављују пред неке важне скупове.
© AP Photo / Stefani ReynoldsЕнтони Блинкен долази на самит Г20 у Индонезији
Ентони Блинкен долази на самит Г20 у Индонезији - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Ентони Блинкен долази на самит Г20 у Индонезији
„Овакве приче појављују се у време одржавања састанка министара Г20 на Балију, у Индонезији, на којем се очекује сусрет америчког државног секретара Ентони Блинкена и кинеског министра спољних послова Ванг Јиа. На овај начин се врши додатни притисак према Кини у нади да је то добра погодбена карта у рукама Американаца“.

Кина неће пратити кораке Вашингтона

Кинези имају, каже Денда, спреман одговор. Најилустративнији, преузет са главног тока кинеских медија, каже да је Кина - Кина без обзира на помешане поруке које САД објављују.
© Sputnik / Григорий Сысоев /POOL / Уђи у базу фотографијаСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
Си Ђинпинг
„Нећемо бити збуњени или узнемирени њима. Ми ћемо наставити да радимо оно што радимо. Кина треба да објасни америчкој страни да се надамо да ћемо видети олакшање у односима између Вашингтона и Пекинга али нема шансе да одустанемо од наше суштине нити ћемо пратити кораке Вашингтона“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала